lage luchtvochtigheid in huis

Wat het betekent om een ​​lage luchtvochtigheid in huis te hebben en kun je eraan doen?

De ruimte in huis kan worden beschouwd als een gecontroleerde omgeving, waar je het klimaat kunt veranderen door de temperatuur te verhogen of te verlagen. De warmte wordt tijdens de koudere maanden van binnen afgesloten om ervoor te zorgen dat alles binnen normaal kan functioneren, en in de zomer vermindert de airconditioner eventueel de warmte in het huis, waardoor de temperatuur het hele jaar door relatief constant blijft.

Een aspect van klimaatbeheersing dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de vochtigheid in huis. De ideale luchtvochtigheid varieert van ongeveer 40 procent tot 60 procent. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan het overtollige vocht in de lucht het risico op houtrot en schimmelgroei in het hele huis vergroten. Een lage luchtvochtigheid binnenshuis van minder dan 40 procent is ook een probleem dat aanzienlijke schade aan het huis kan veroorzaken, zoals het kromtrekken van vloerplanken, kasten en ander houten meubilair.

luchtvochtigheid in huis

Wat is een lage luchtvochtigheid?

Een lage luchtvochtigheid betekent dat er maar een kleine hoeveelheid waterdamp in de lucht zit, waardoor deze erg droog aanvoelt. Controleer regelmatig de luchtvochtigheid in huis, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar, zodat je actie kunt ondernemen om een ​​lage luchtvochtigheid aan te pakken wanneer deze zich voordoet, in plaats van nadat de woning is beschadigd. 

Om te leren hoe je een lage luchtvochtigheid in huis kunt herkennen en hoe je de luchtvochtigheid kunt verhogen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid goed te begrijpen. Vochtigheid verwijst naar de hoeveelheid waterdamp in de lucht ten opzichte van de huidige temperatuur. Warme lucht houdt meer waterdamp vast dan koude lucht. Dit betekent dat een koud huis met een relatieve luchtvochtigheid van 50 procent in feite dezelfde hoeveelheid waterdamp in de lucht kan hebben als een warm huis met een relatieve luchtvochtigheid van 40 procent, ondanks het verschil in vochtigheid.

Het percentage waterdamp in de lucht wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in huis uit te drukken op basis van de huidige temperatuur. Als de luchtvochtigheid hoger is dan 60 procent, wordt aangenomen dat de lucht een hoge relatieve luchtvochtigheid heeft. Als de luchtvochtigheid lager is dan 40 procent, wordt aangenomen dat de lucht een lage relatieve luchtvochtigheid heeft. Als de relatieve vochtigheid bijvoorbeeld 50 procent is, bevat de lucht momenteel slechts de helft van de waterdamp die het zou kunnen, terwijl een vochtigheidsgraad van 25 procent betekent dat de lucht momenteel slechts een kwart van de waterdamp bevat die het zou kunnen bevatten uitstel.

Hoe lage luchtvochtigheid het huis beïnvloedt?

Een hoge luchtvochtigheid wordt regelmatig in verband gebracht met gevaren zoals houtrot en schimmel groei, maar een lage luchtvochtigheid kan ook aanzienlijke schade aan een huis veroorzaken als er niets wordt gedaan om de luchtvochtigheid te verhogen tot een acceptabel percentage

Als dit niveau van relatieve vochtigheid aanhoudt, kan het huis schade beginnen te vertonen van langdurige blootstelling aan de lage luchtvochtigheid. Zoek naar tekenen van krimp, kromtrekken, afbladderen en barsten in de hardhouten vloeren, houten meubels, kasten, laden, behang, verf, ramen, deuren en zelfs kamerplanten. Een ander teken van een lage luchtvochtigheid is een verhoogde kans op elektrostatische schokken wanneer je een bepaald oppervlak aanraakt, dus als het aantal dagelijkse schokken dat je krijgt na het lopen op het tapijt of het wegwerken van wasgoed aanzienlijk begint toe te nemen, kan het een goed idee zijn om de vochtigheidsniveaus van het huis te checken.

Als je je afvraagt ​​wat de luchtvochtigheid in jouw huis is, zijn er een paar manieren om dit te controleren. Ten eerste kunnen veel thermostaten, met name slimme thermostaten, een vochtigheidsmeting geven die je op het thermostaat scherm of zelfs via een app op een telefoon kunt controleren. Als de thermostaat deze informatie niet bijhoudt of vastlegt, is investeren in een klein, goedkoop apparaat, een hygrometer genaamd, de beste methode om de luchtvochtigheid te controleren.

what te doen tegen lage luchtvochtigheid

Hoe de luchtvochtigheid te verhogen?

Na het testen van de luchtvochtigheid in huis, kan het zijn dat de lucht te droog is, maar dit hoeft geen reden tot paniek te zijn. Er zijn veel manieren om de luchtvochtigheid in huis te verhogen die zowel goedkoop als gemakkelijk te doen zijn. Door de deksels van kokende pannen met water te laten terwijl je kookt of de deur naar de badkamer open te houden tijdens het douchen, zijn geweldige manieren om de luchtvochtigheid te verhogen. Een andere optie is om het water na een bad in de badkuip te laten staan ​​totdat het water is afgekoeld.

Het toevoegen van kamerplanten aan huis zal ook de luchtvochtigheid in de lucht verhogen, maar als deze methoden niet werken, kun je ook individuele luchtbevochtigers kopen voor elke kamer of een luchtbevochtiger voor het hele huis. Zorg er wel voor dat je de luchtvochtigheid niet te veel verhoogt, waardoor je te maken krijgt met hoge luchtvochtigheid problemen.