led lampen

Waarom steeds meer mensen kiezen voor LED lampen

De energie-efficiëntie en aanzienlijk verbeterde levensduur van LED-technologie hebben er voor gezorgd dat LED verlichting binnen mum van tijd enorm populair is geworden. LED staat voor Light Emitting Diode. Een LED is een halfgeleider apparaat dat licht genereert via een proces dat ‘elektroluminescentie’ wordt genoemd. Dat woord mag je natuurlijk direct weer vergeten, maar wat je wel moet onthouden is dat elke LED lamp, zoals de AR111 led lamp, minder stroom verbruikt en veel langer mee gaat. De andere voordelen van LED lampen vind je hieronder.

Begin jaren 60 ontwikkelde een jonge wetenschapper van General Electric de eerste leds. Bedrijven gebruikten ze voor het eerst als indicatielampjes voor printplaten en ze werden bekend om hun duurzaamheid en energie-efficiëntie. Veel gemeenten gebruikten de tweede generatie leds, die in de jaren 80 en 90 beschikbaar kwamen, als vervanging voor de traditionele gloeilamp in straatverlichting. Sommige mensen begonnen te experimenteren met het gebruik ervan als vervanging voor fluorescentielampen in buitenborden.

Energie-efficiëntie

Een van de grote voordelen van LED-verlichting is het feit dat ze enorm energiezuinig zijn. Je kunt de energie-efficiëntie van een lamp meten in lumen, die de hoeveelheid verlichting beschrijft die het apparaat uitstraalt voor elke eenheid van vermogen, of watt, die de lamp gebruikt. In het verleden hebben we licht gemeten aan de hand van het aantal lumen dat het produceerde, maar de realiteit is dat sommige van deze lumen verloren gaan. LED-verlichting produceert minder afval licht en meer nuttige lumen dan elke andere verlichtingstechnologieën.

Deze verbeteringen in energie-efficiëntie zorgen direct voor financiële besparingen. Wanneer je een traditionele lichtbron vervangt door een LED-lichtbron, zal je energieverbruik kelderen, waardoor LED-lampen een slimme investering zijn!

Lange levensduur

Vergeleken met de levensduur van een gemiddelde gloeilamp, is de levensduur van een LED-lamp veel beter. De gemiddelde gloeilamp gaat ongeveer duizend uur mee. De levensduur van een gemiddelde LED-lamp is 50.000 uur. Afhankelijk van hoe je deze gebruikt, kan de levensduur oplopen tot 100.000 uur. Dit betekent dat een LED-lamp zes tot twaalf jaar meegaat voordat je hem moet vervangen. Dat is 40 keer langer dan een gloeilamp.

Beter voor het milieu

De milieuvoordelen van LED-verlichting beginnen al bij het fabricageproces. Veel traditionele verlichtingsbronnen, zoals tl-verlichting en kwikdamplampen, gebruiken kwik als intern onderdeel van de constructie. Daarom hebben ze, wanneer ze het einde van hun levensduur bereikt hebben, een speciale behandeling nodig. Je hoeft je geen zorgen te maken over deze problemen met LED-verlichting, die zijn er namelijk niet!