smart dimmer

Waarom moet ik voor een smart led dimmer kiezen?

Ben jij op zoek naar een nieuwe led dimmer? Wist je dan al dat er ook diverse slimme dimmers op de markt zijn die ervoor zorgen dat je ook je niet-slimme lampen met een app op je telefoon of tablet kunt bedienen? Zo kun je bijvoorbeeld voor een EcoDim dimmer gaan, die werkt met het Z-Wave- of het ZigBee-systeem. Superhandig! In deze blog leggen we je alle voordelen van smart dimmers uit.

 

 Wat is een EcoDim dimmer?

Voordat we je de voordelen van slimme dimmers uitleggen is het misschien handig om eerst te vertellen wat een EcoDim dimmer precies is. Dit is een dimmer die werkt met het Z-Wave- of met het ZigBee-systeem, waardoor je aangesloten lampen dus in je bestaande systeem met andere slimme apparaten kunt integreren. Je kunt aan deze inbouwdimmers ongeveer 90% van alle led lampen aansluiten, maar ook diverse gloei- en halogeenlampen verbinden. Vervolgens kun je ze besturen met een app op je telefoon of tablet, waarmee je de verlichting kunt dimmen of aan en uit kunt zetten. Let op: voor het aansluiten heb je wel een Z-Wave- of een ZigBee-hub nodig. 

Het gebruik van een slimme led dimmer is handig

Iedereen die weleens gebruikgemaakt heeft van een slimme lamp of andere slimme producten weet hoe handig dit kan zijn. Ook bij een slimme led dimmer is dit het geval. Terwijl je op de bank zit kun je de lampen namelijk dimmen, zonder dat je helemaal naar de lichtknop hoeft te lopen. Scheelt je dus een hoop tijd en moeite! Ook vanaf een afstand zijn de lampen te besturen, zodat je ze zelfs als je op vakantie aan de andere kant van het land bent kunt dimmen. Telefoon niet bij de hand? Er wordt een druk/draai-knop meegeleverd, zodat je de verlichting ook gewoon met de hand kunt dimmen of aan en uit kunt zetten. Of gebruik een voice assistant, zoals Google Assistant, Homey of Amazon Alexa, om de lampen met behulp van een spraakopdracht te dimmen. 

Doordat je met een slimme led dimmer daarnaast je lampen integreert in je al bestaande Z-Wave- of ZigBee-systeem kun je ze ook laten samenwerken met je andere slimme apparaten. Hierdoor creëer je één groot slim netwerk zonder dat je daadwerkelijk slimme lampen hoeft aan te schaffen. 

Het gebruik van een slimme led dimmer is energiezuiniger

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij veel EcoDim dimmers, is er ook een verbruiksmeter beschikbaar, zodat je precies kunt zien hoeveel watt de lamp verbruikt en waar mogelijke besparingen kunnen helpen bij het verlagen van je energierekening. Bovendien zorgt het dimmen van lampen er natuurlijk sowieso al voor dat er minder energie verbruikt wordt, doordat de lampen minder licht produceren.

Er zijn verschillende redenen om voor een smart led dimmer, zoals de EcoDim dimmer, te kiezen, bijvoorbeeld dat het handiger en energiezuiniger is. Een goede keuze voor iedereen dus!