Hoe isoleer je een huis?

Je huis isoleren. Wat kun je zelf doen?

Hoe isoleer je een huis? Er zijn een aantal klussen die je zelf kunt doen om je huis te isoleren. Je kunt kieren en naden in huis afsluiten en isolatiefolie achter de centrale verwarming plaatsen en leidingen van de centrale verwarming isoleren. De meeste mensen zullen de grote klussen om een huis te isoleren uitbesteden.

Hoe isoleer je een huis?

Als je dubbel glas laat plaatsen scheelt dat in de stookkosten. Door ramen met enkelzijdig glas gaat veel warmte verloren. Dubbel glas houdt warmte langer vast en dat scheelt in de stookkosten. Als je gouden handen hebt kun je zelf dubbele beglazing plaatsen.

Gevel isolatie, kan ik het zelf?

Veel klussers vragen zich af: hoe isoleer je een huis en wat kan ik zelf doen? Gevel isolatie aanbrengen kun je zelf doen als je erg handig bent. Het is een flinke klus waar tijd in gaat zitten maar het levert een flinke energiebesparing op. Het isolatiemateriaal wordt op de buitenmuren aanbracht en vervolgens afgewerkt met een laag bepleistering of andere gevelbekleding. Goede isolatie van je huis levert ongeveer 30% energiebesparing op.

Spouwmuurisolatie zelf doen?

Bij spouwmuur isolatie wordt isolerend materiaal tussen spouwmuren aangebracht. Je energierekening gaat omlaag en na een paar jaar heb je de kosten eruit. Deze klus laten de meeste mensen door een vakman doen omdat zelf doen duur is. Apparatuur en een steiger huren, het isolatiemateriaal kopen… Als je deze klus uitbesteedt ben je dan goedkoper uit.

Hoe isoleer je een huis

Vloer- en dakisolatie

Door vloer- en dak te isoleren bespaar je energie. Vloeren kun je aan de onderkant isoleren door via kruipruimtes isolatiemateriaal onder de vloer aan te brengen. Als je zelf de onderkant van je vloer wilt isoleren lees je dan goed in over de aanpak.

De binnenkant van een schuin dak kan een handige klusser isoleren. Afhankelijk van het dak bepaal je welke materialen geschikt zijn. Mocht er aan de buitenkant bijvoorbeeld dampremmende folie gebruikt zijn dan moet je gebruikmaken van klimaatfolie. Voordat je de binnenkant isoleert moet je weten welke materialen er al gebruikt zijn en daar je aanpak op aanpassen.

Kun je isolatie subsidie krijgen voor een koopwoning?

Als je een koophuis hebt en je wilt je huis laten isoleren, kun je rondom 20% van de kosten terugkrijgen in de vorm van isolatie subsidie. Isolatie subsidie moet aangevraagd worden voordat de woning geïsoleerd is, dus niet achteraf. De Vereniging van Eigenaren kunnen in 2017 nog steeds subsidie aanvragen. Particulieren kunnen ook subsidie aanvragen maar de pot van 2017 is voor deze groep leeg. In 2018 kun je er dus het beste vroeg bij zijn.