Vijf tips om een daklekkage tegen te gaan

Een daklekkage kan behoorlijk wat schade tot gevolg hebben. Zo kan het water dat naar binnen komt allereerst de houten dakconstructie aantasten. Daarnaast kan er natuurlijk ook schade ontstaan aan vloeren, muren en meubels. Het verhelpen van deze schade kan behoorlijk in de kosten lopen. Jij zit daarom ongetwijfeld ook niet te wachten op een daklekkage. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om een lekkage op je dak te voorkomen. Wij geven je hieronder vijf tips.

1. Verwijder rommel van het dak
Rommel op jouw dak kan een lekkage veroorzaken. Denk aan steentjes of takken op een plat dak, maar ook aan mos op een hellend dak. Wanneer jij een lekkage wilt voorkomen, doe je er goed aan dergelijke rommel regelmatig te verwijderen.

2. Inspecteer dakbedekking regelmatig
Dakbedekking krijgt behoorlijk wat te verduren. Zo wordt de bedekking blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Door de temperatuurwisselingen kan de bedekking van jouw platte dak gaan scheuren. Een lekkage is hier het logische gevolg van. Inspecteer jouw dakbedekking daarom regelmatig.

3. Loop voorzichtig over jouw dak
Ga jij rommel van jouw dak verwijderen of de dakbedekking inspecteren? Ga hierbij dan uiterst voorzichtig te werk. Wanneer jij lomp over jouw platte dak loopt, kun je zelf namelijk ook schade aan de dakbedekking veroorzaken. Loop daarom altijd voorzichtig over het dak heen en ga niet op steentjes of rommel staan.

4. Laat onderhoud uitvoeren
Dakbedekking voor platte daken heeft een levensduur van enkele tientallen jaren. Toch doe je er goed aan geregeld onderhoud uit te voeren. Heb je zelf geen idee hoe je dit moet doen? Laat dit dan over aan een dakdekker. Op deze manier ben jij een daklekkage vaak een stap voor.

5. Repareer schade direct
Heb jij het vermoeden dat de dakbedekking van jouw platte dak is beschadigd? Of mist er een dakpan op jouw hellende dak? Verhelp deze schade dan altijd direct. Mogelijk ben je een lekkage dan nog een stap voor. Een nieuwe dakpan plaatsen kun jij prima zelf doen. Schade aan de bedekking op een plat dak kun je beter laten herstellen door een dakdekker.