Verschillende soorten boren

De boor is eigenlijk een hulpstuk of verlengstuk dat kan worden geplaatst in een boorhouder (de boormachine). Bij de verbouwing van een huis kan het gebeuren dat je een gat moet boren of een stuk muur moet uitkappen of in de grond moet boren. Voor al die verschillende karweien bestaan verschillende soorten boren.

De houtboor

Deze boor is zoals de naam het zegt van alle verschillende soorten boren ideaal geschikt voor het boren in hout zonder dat je je houtwerk splijt of beschadigd. De houtboor wordt ook houtspiraalboor genoemd vanwege de spiraalvorm die de boor heeft.

Speedboor

De speedboor is een boor die dient om extra diepe gaten te boren. Door de hoge snelheid waarmee de boor draait wordt de druk op het boorpunt verzwaart zodat je snel en efficiënt tot diep in een muur kunt boren. Deze boor is perfect om gaten te boren die dienen voor bijvoorbeeld het verbinden van elektriciteitskabels.

De betonboor

De betonboor heeft een titanium omhulsel waarmee men op een makkelijke manier door tere voorwerpen kan boren zoals siersteen, beton, kunststofmaterialen en hout zonder het materiaal te beschadigen. Deze boren zijn in zowat elke doe-het-zelf zaak te verkrijgen en kunnen ook vaak online gevonden worden.

De verzinkboor

Deze boor ziet er in tegenstelling tot alle voorgaande boren heel anders uit. Waar de voorgaande boren allemaal cilinder en spiraalvormig zijn is deze boor eerder kegelvormig gemaakt. Met de verzinkboor kan men makkelijk gaten boren om schroeven in te draaien.

De drilboor

Deze boormachines zijn niet de eerste boren waar we aan denken als we denken aan verschillende soorten boren. Toch is het, zeker in de professionele wereld, één van de meest gebruikte boren. De drilboor wordt gebruikt om grote gaten te boren in bijvoorbeeld het wegdek of betonnen vloeren. Met een drilboor worden snel grote putten en gaten gevormd. Deze boor zorgt in tegenstelling tot de voorgaande soorten wel voor extra schade rond het boorpunt. De drilboor wordt dan ook voornamelijk gebruikt bij afbraakwerken.

Waar zijn deze boren te verkrijgen?

Al deze boren zul je vinden in doe-het-zelf zaken en via het internet. De drilboor zal ook vaak te huur worden aangeboden en minder snel worden gekocht omwille van de hogere kostprijs.

Hopelijk helpt dit artikel u alvast beter op weg bij de zoektocht naar de perfecte boor voor uw klusjes.