Tuinmeubelen opbergen/ winterklaar maken 

Als je besluit een nieuw tuinset aan te schaffen, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Gelukkig zijn de meeste tuinmeubelen tegenwoordig zo gemaakt dat ze het hele jaar buiten mogen staan. Nadat je in de zomer heerlijk van jouw tuinmeubelen hebt genoten is het belangrijk om ze vervolgens winterklaar te maken. Door onderstaande tips helpen we jou op weg en zul je zien dat het opbergen en winterklaar maken van de tuinmeubelen kinderspel is. 

De tuinset schoonmaken. 

Voordat de tuinmeubelen opgeborgen worden voor de winterperiode, is het belangrijk de meubelen eerst schoon te maken. Het vuil dat aanwezig is op de tuinmeubelen kan anders onnodige schade aan de tuinset veroorzaken. De meeste materialen kun je eenvoudig reinigen met een mild schoonmaakmiddel. Met een pluisvrije doek of een zachte spons kun je de vlekken eenvoudig verwijderen. Gebruik liever geen harde spons, want zo zou je krassen kunnen krijgen en dat wil je natuurlijk niet. Heb je houten meubelen en zijn de vlekken wat hardnekkiger? Maak dan eerst de tafel of stoel goed nat en gebruik dan een harde spons of een ruwe borstel om het materiaal wat krachtiger te kunnen schoonmaken. Heb je een echt wondermiddel nodig om de houten tuinset schoon te krijgen? Voeg dan wat soda toe of gebruik gewoon groene zeep, zo lost eenvoudig de meeste viezigheid op. 

Heb je voldoende ruimte, zet de tuinmeubelen dan binnen. 

Heb je voldoende ruimte in bijvoorbeeld een garage, schuur of heb je een ruime blokhut? Berg dan de tuinstoel en tuintafel tijdens het naseizoen in deze ruimte op, dit bevordert de levensduur. Zorg er wel voor dat deze ruimte naast droog, ook vorstvrij is. Een belangrijk aandachtspunt met houten tuinmeubelen is dat je ervoor zorgt dat deze houten meubelen voldoende kunnen luchten, om zodoende verstikking te voorkomen. Je wilt natuurlijke niet dat er nare schimmels of aanslag in je houten tuinset ontstaan. Heb je geen mogelijkheid om het binnen op te bergen en wil je toch je terras leegmaken? Zet de houten meubelen dan in ieder geval niet op het gazon, of in andere groene omgeving. Hierdoor heb je sneller kans op groene aanslag en mosvorming. 

Het gebruik maken van ademende beschermhoezen. 

Heb je niet de mogelijkheid om je tuinmeubelen binnen op te bergen? Zorg er dan voor dat je de tuinmeubelen afdekt met een beschermhoes. Er zijn hoezen in allerlei maten, zodat er altijd wel een passende hoes te verkrijgen is. Wanneer je klaar bent met het schoonmaken van de tuinmeubelen, zorg dan wel dat de tuinset of loungeset goed droog is voordat je de beschermhoes erover aanbrengt. Doe je de hoes over tuinmeubelen die nog niet goed droog zijn, dan blijft er vocht tussen de meubelen en de beschermhoes zitten en dat is nou net wat je wilt voorkomen. Zoek altijd een hoes uit die beschikt over touwtjes of spanbanden aan de onderzijde, zodoende kan je altijd de hoes straktrekken over de tuinmeubelen zodat deze er niet afwaait. Een bijkomend voordeel is dat de hoes dan niet zo klappert in de wind. Is de hoes iets te ruim en krijg je het niet goed strak? Zet dan een hoog voorwerp op bijvoorbeeld de tafel. Zodoende creëer je een punt in het midden zodat het regenwater er makkelijk vanaf kan lopen.  

Bij houten tuinmeubelen geldt dat je deze beter niet kan afdekken voor de winterperiode, want je wilt toch geen vervelende vlekken en schimmels op je mooie houten tuinmeubelen? Laat je houten tuinmeubelen dus lekker in de buitenlucht staan. Het geeft niet dat er viezigheid op het hout komt. Dit is eenvoudig schoon te maken met groene zeep. Daarnaast heb je ook onderhoudsmiddelen om houten tuinmeubelen extra te beschermen tegen viezigheid.  

De kussens die bij de tuinmeubelen horen, gelieve wel altijd op een droge plaats opbergen, anders kan het optrekkend vocht zich in de kussens gaan vormen. Als je in de tuinmeubelen all weather kussens hebt liggen dan zijn deze tips natuurlijk niet van toepassing, al kan het natuurlijk nooit kwaad om op te bergen. 

Na de winter en dan… 

Zo, de koude maanden van het jaar zitten er weer op, het voorjaar is begonnen. Het mooie weer, met de wat hogere temperaturen komen er weer aan, maar wat doe je dan? Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer naar buiten en genieten van je tuinmeubelen. Belangrijk is het om de tuinmeubelen eerst even schoon te maken, als het goed is een kort klusje aangezien ze schoon zijn opgeborgen. Om de tuinmeubelen vervolgens extra te beschermen zijn er voor elk materiaal verschillende onderhoudsmiddelen om een extra beschermlaag aan te brengen. Wil je jouw tuinmeubelen extra beschermen? Bekijk dan welk onderhoudsmiddel het beste bij het materiaal past en je kunt er vervolgens weer tegenaan. Ik zou zeggen: Laat het zomerseizoen maar weer beginnen.