Toiletten met een laag debiet hoe werken ze

Toiletten met een laag debiet, wat zijn dit en hoe werken ze?

Toiletten met een laag debiet zijn sinds 1994 een effectieve hygiënische oplossing geworden voor moderne woningen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar op de huidige markt die zijn ontworpen om het waterverbruik te verminderen. Zijn de voor- en nadelen van dit soort toiletten echter de moeite waard om te installeren?

Een toilet met laag debiet is een milieuvriendelijke oplossing die aanzienlijke watervoorraden bespaart. Deze toiletten verbruiken tot 6,06 liter water per spoeling, wat meer dan 20 procent waterverbruik bespaart in vergelijking met gewone toiletten. Dit soort toiletten kunnen echter wat duurder zijn, dus er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden.

De voordelen van toiletten met een laag debiet

Je geniet van meerdere voordelen wanneer je het traditionele toilet vervangt door een low-flush model. Dit zijn de voordelen:

Toiletten met een laag debiet verbruiken minder water: je kunt een derde van het water gebruiken dat je met een traditioneel toilet gebruikt door over te stappen op een model met laag debiet. Low flow toiletten bestaan ​​voornamelijk uit twee componenten: zwaartekracht en sifon. Deze twee componenten helpen het afval door de afvoer te bewegen, waardoor er geen extra water nodig is om door te spoelen.

Door de zwaartekracht-sifonmethode verbruikt het toilet met laag debiet een derde van het water dat traditionele modellen gebruiken, waardoor het een moeiteloze oplossing is voor iedereen die minder water wil verbruiken.

Toiletten met een laag debiet zijn milieuvriendelijke oplossingen

Als iedereen wereldwijd dit soort toiletten zou installeren, zou dat het waterverbruik drastisch verminderen. De druk op het grondwater zal afnemen en de aarde zal voldoende natuurlijke hulpbronnen behouden. Dit zal een gunstig effect hebben op het milieu.

Toiletten met een laag debiet zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Eco-flush toiletten zijn ontworpen met moderne mechanismen zoals stortbakken en sifons die ervoor zorgen dat de toiletpot geen vuil vasthoudt en verontreinigingen genereert. Daarom zul je geen problemen ondervinden bij het schoonmaken. Bovendien bestaan ​​badkamers met een laag debiet niet uit bewegende delen, waardoor het onderhoud wordt verminderd.

Toiletten met een laag debiet wat zijn dit en hoe werken ze

Toiletten met laag debiet verlagen de waterrekening

De belangrijkste reden achter het installeren van toiletten met een laag debiet is echter om water te besparen. Toiletten met een laag debiet bestaan ​​uit moderne technologische componenten die enkele decennia nodig hebben voordat ze verouderd raken. Daarnaast zijn er low-flush modellen in meerdere kleuren en dessins, waardoor ze perfect bij het huis passen en extra variatie toevoegen aan de inrichting. Daarom wordt de waarde bij verkoop van onroerend goed automatisch hoger dan bij traditionele toiletten.

De nadelen van toiletten met een laag debiet

Toiletten met een laag debiet zijn duur: ondanks dat het vele voordelen heeft, zijn de kosten de belangrijkste reden waarom veel mensen niet overstappen op toiletten met een laag debiet. In vergelijking met een normaal model kun je 2x of 3x meer aanschafkosten hebben vanwege de hoogrendementsmechanismen van een low flow toilet. De initiële kosten worden uiteindelijk echter aangepast wanneer je gedurende vele jaren aanzienlijk op de waterrekening bespaart.

Toiletten met een laag debiet hebben nieuw sanitair nodig

Low-flush toiletten zijn afhankelijk van zwaartekracht en drukknoppen om de waterstroom te garanderen. Het vereist dus een systematische installatie van leidingen. Traditionele oude huizen hebben waarschijnlijk compatibiliteitsproblemen met moderne toiletten met een laag debiet in verband met het sanitair. Daarom moet de leiding opnieuw worden geïnstalleerd door de muur open te breken of te repareren, wat erg complex is.

Een verstopt toilet repareren

Toiletten met een laag debiet raken vaker verstopt

Toiletten met een laag debiet kunnen gemakkelijk verstopt raken, vooral als je iets anders dan toiletpapier gebruikt. Hoe minder water een toilet met laag debiet nodig heeft om door te spoelen, hoe groter de kans dat de afvoer van het toilet verstopt raakt. Het harde afval verstopt de afvoer tegen water onder lage druk en beschadigt het sanitairsysteem. Probeer bovendien vast afval, zoals veel toiletpapier, producten voor vrouwelijke hygiëne en babyluiers, niet door te spoelen om verstoppingen te voorkomen.

Toiletten met een laag debiet veroorzaken meer lawaai

Ondanks moderne technologie maken sommige modellen met een laag debiet nog steeds geluid dat storend kan zijn voor mensen die gevoelig zijn voor geluid. Dit is de reden waarom zelfs sommige milieubewuste huiseigenaren minder geïnteresseerd zijn geraakt in het installeren van toiletten met een laag debiet. Voor hen heeft het geen zin om de ene natuurlijke hulpbron te redden door een andere vervuiling te creëren.

Hoe werkt een toilet met laag debiet?

Moderne low-flush toiletten gebruiken twee methoden die slechts zes liter water per spoeling verbruiken. De methodes zijn:

Gravity Flush: dit is een aanvulling op de naam en werkt op basis van zwaartekracht om het water en afval uit de toiletpot te verwijderen. Zo druk je op de doorspoelknop en stroomt het water de toiletpot in. Natuurlijke overheveling creëert een tunnel in de kom en verwijdert al het afval binnen een seconde.

Power Flush: aan de andere kant creëren power flush toiletten een luchtstroom onder druk in de tank, wat helpt om water in de toiletpot te genereren en het afval door te spoelen. Bij deze methode wordt de lucht in de tank gecomprimeerd telkens wanneer de spoeling wordt bijgevuld. Een toilet met een laag debiet met de powerflush-methode is efficiënt, maar kan meer geluid maken.