natuurlijke tuin

Tips voor een natuurlijke en klimaatbestendige tuin

Je volgt het nieuws over klimaatverandering op de voet. Ook jij wil je steentje bijdragen en dat kun je doen door je tuin een klein beetje aan te passen. Je kunt er eenvoudig kleine dingen veranderen door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat je tuin meer open wordt. Dat water direct wordt afgevoerd naar de grond en niet naar het riool stroomt.  

Er zijn allerlei maatregelen om de grond te verbeteren en te zorgen dat je zo weinig mogelijk last ondervindt van een teveel aan water. En je kunt zorgen voor meer schaduw. Schaduw laat de grond minder snel uitdrogen en is daardoor tegelijk een waterbesparende maatregel. Ook een gazon aanleggen is een goede tip: water kan hierdoor makkelijk de grond in trekken zodat het niet in het riool komt.

Aarde

Geef het grondwaterpeil de kans om steeds aangevuld te worden door je tuin open te maken. Haal tegels en andere harde bestrating weg en plant struiken en zaai bloemen. Bloemenmengsels vrolijken je tuin op en geven water de kans om in de grond weg te lopen. Door een regenton te plaatsen en de afvoerpijp van de dakgoten los te koppelen van het riool kun je het water opvangen en gebruiken voor je tuin en je moestuin. Een eigen moestuin is hartstikke leuk en heel opvoedkundig. Haal een paar tegels van je terras vlak bij de keuken weg en zet op die plek heerlijke kruiden neer die je kunt gebruiken voor bij je eten, zoals munt, salie, rozemarijn, oregano en basilicum. Gebruik hiervoor gewoon  die verse kruiden die je in potjes met aarde in de supermarkt ziet staan. Dan kun je er direct gebruik van maken.

Bomen en schaduw

Plant een boom en creëer zo een natuurlijk schaduwrijk plekje waar je heerlijk kunt wegdromen. Door schaduw te creëren droogt de grond minder snel uit waardoor je minder vaak hoeft te sproeien. In plaats van terrastegels heb je al een mooi gazon aangelegd. Je kinderen spelen er fijn op en het water blijft er niet op liggen zoals op de harde tegels wel het geval was. De achtertuin heb je inmiddels goed aangepast. Nu de voortuin. Daar liggen allemaal tegels, dat vond je toen je hier kwam wonen wel zo makkelijk. Fietsen konden makkelijk worden neergezet en je had het plaatsje zo aangeveegd. Maar nu denk je er anders over. Ook de voortuin wil je een natuurlijke uitstraling geven en ook hier wil je dat het water snel de aarde instroomt. De regenbuien worden steeds heviger en de plassen in je voortuin wil je niet meer. De tegels gaan eruit en je gaat bloemen zaaien en een paar struiken planten. Op naar een groene omgeving!