huis schilderen

Tips voor als je je huis gaat schilderen

Sommige projecten aan je huis zijn groot en moet je voorbereid doen, je huis schilderen is er daar een van. Bij een goede voorbereiding hoort ook het juiste materiaal om mee te werken, zoals kwasten, rolsteigers, etc. Daarnaast zijn er ook bepaalde zaken die het het schilderen makkelijker maken, of zorgen voor een beter resultaat. Tips hierover lees je in deze blog.

Elke kant van het huis is een project op zich

Denk niet: ik ga nu het hele huis schilderen, maar denk in plaats daarvan: ik ga nu deze ene kant van het huis schilderen. Beschouw de ene kant van het huis als een project en negeer de andere kanten voor nu. Tijdens het schilderen heb je namelijk een hoop tijd om na te denken en als je dan in je hoofd haalt hoeveel je nog moet doen, kan dat contraproductief  werken.

Doe eerst de moeilijke, saaie delen

Een grote schilderklus als het schilderen van je huis bestaat uit saaie / moeilijke delen en delen die makkelijker te schilderen zijn. Plaatsen zoals onder de dakrand kunnen vervelend zijn, begin echter hier mee, als je nog de meeste energie hebt. Leuke plekken om te schilderen zijn de meest zichtbare plekken waar je makkelijk bij kunt.

Waar moet je aan denken als je vanaf een ladder verft?

Als je je op een uitschuifbare ladder bevindt, kan het behoorlijk tijdrovend zijn om op en neer te gaan en deze om de paar minuten te moeten verplaatsen om alles te kunnen schilderen. Schilder daarom zo ver als je kunt, comfortabel en veilig binnen handbereik terwijl je op de ladder staat. Nog beter is het om een rolsteiger te huren, omdat je hier veel makkelijker op kunt doorwerken.

Verfspuit versus kwast

Nu er goedkopere verf spuiten op de markt zijn, gaan mensen er automatisch van uit dat het spuiten van hun huis sneller en beter gaat dan met de kwast en/of rollen. Dat is echter niet zo. Verfspuiten vereisen ongelooflijk veel voorbereidend werk: zo moet elke vierkante centimeter die niet moet worden geverfd, worden afgeplakt. Niet alleen dat, je moet minimaal twee meter buiten het huis afdekken, waarschijnlijk zelfs verder. Vaak gaat het werken met een kwast en roller sneller dan met een verfspuit!

Voordat je de kwast daadwerkelijk in de verf dompelt, moet je het huis eerst voorbereiden door te zorgen voor een goed afgewerkt en glad oppervlak. Ja zeker, verf kan kleine wonderen verrichten, zoals het opvullen van kleine gaatjes of van haarscheurtjes. Maar dat is ongeveer alles. Je komt in de problemen als je de verf gaat gebruiken in plaats van kit of houtvuller. Verf is daar niet voor bedoeld. Loop dus voor je gaat schilderen het oppervlak langs.