duurzamer te kunnen klussen

Tips om duurzamer te kunnen klussen

Klus jij ook graag in en rond het huis en doe je dat het liefst zo duurzaam mogelijk? Dan zul je erachter zijn gekomen dat het niet altijd even makkelijk is om deze twee te combineren. Gelukkig zijn wij er voor je! Hieronder lees je namelijk een aantal manieren hoe je het klussen in en rondom je huis op een duurzame manier aan kunt pakken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook fijner voor je portemonnee.

Kies voor gebruikte materialen

In veel gevallen is het helemaal niet nodig om gloednieuwe materialen aan te schaffen. Er zijn genoeg gebruikte bouwmaterialen die een tweede leven verdienen. Kies bijvoorbeeld voor gebruikte bouwmaterialen  om je klusproject duurzaam en circulair te maken. Ook tweedehands hout is een goede optie om mee te werken, vooral als dit op plekken is waar je het hout toch niet ziet. Dit materiaal heeft zelfs meer charme als het al wat ouder is! Tegenwoordig zijn er genoeg sloop bedrijven die tweedehands bouwmaterialen aanbieden. Zij demonteren en slopen zo zorgvuldig en duurzaam mogelijk, zodat er allerlei materialen opnieuw gebruikt kunnen worden.

duurzaam klussen

Werk altijd vanuit een plan

Bepaal van tevoren welke spullen je nodig hebt voor de klus die je gaat doen. Zet alles op een rij en ga na of het de beste en meest duurzame producten zijn. Neem rustig de tijd om eventueel betere alternatieven te zoeken. Als je impulsief te werk gaat, maak je achteraf gezien vaak de verkeerde keuzes. Met een duidelijk plan kun je dit op een makkelijke voorkomen.

Gebruik materiaal van hoge kwaliteit

Bij duurzaam klussen is het belangrijk om te investeren in hoge kwaliteit. Of het nou gaat om materiaal, gereedschap of andere producten. Als je iets nieuw koopt, moet het een lange levensduur hebben. Het is helemaal perfect als je het kunt combineren met gebruikte en tweedehands producten!

Duurzaam hout

Heb je naast tweedehands hout toch nieuwe materialen nodig? Kies dan voor duurzaam hout met een FSC of PEFC keurmerk. Dit hout komt uit een duurzaam beheerd bos. Zorg er daarnaast voor dat het gekozen houtsoort geschikt is voor jouw klus. Harde houtsoorten (het liefst uit Europa) hebben over het algemeen een lange levensduur en zijn dus een prima keuze.

Tips om duurzamer te kunnen klussen

Gebruik duurzame verf

Wil je de muren een nieuw kleurtje geven? Maak dan gebruik van een duurzame verfsoort. Deze verf is (voor een groot deel) gemaakt van herwinbare natuurlijke grondstoffen en bevat geen schadelijke stoffen. Ook wordt er bij het productieproces gelet op de milieu-impact. Bovendien kun je door de hoge kwaliteit van de ecologische verf lang genieten van een mooi resultaat.