Overstappen van energieleverancier

In Nederland is de regelgeving zo ingevuld dat je zelf mag bepalen welke energieleverancier je kiest. Je kiest dus de leverancier die het beste bij je past. Maar wat zijn nu de redenen om over te stappen? Is dit alleen financieel of zijn er ook andere redenen te bedenken. In dit artikel zullen wij verder ingaan op het overstappen energie en alles wat daarbij komt kijken.

Aanbod energieleveranciers

Als je gaat zoeken op het aanbod van energieleveranciers kun je ongeveer 33 verschillende partijen vinden. Grotere namen zijn bij iedereen bekend als Eneco en Nuon maar er zijn ook kleinere aanbieders als NLE en Qurrent. De voordelen van een wat kleinere maatschappij kunnen zijn dat ze minder overhead hebben en dus ook voordelige tarieven. Nadeel is dat deze energieleveranciers zich soms nog moeten bewijzen en er minder ervaringen van andere zijn.

Er zijn verschillende websites waar je een het energieaanbod op jouw adres kan bekijken. Dit is dan ook een goed beginpunt om je zoektocht te starten.

Groene energie

Groene energie of duurzames stroom is normale energie alleen wordt deze op een andere manier opgewekt. Deze milieuvriendelijke manier van energie opwekken kan op verschillende manieren: met windmolens, waterkrachtcentrales, zonnepanelen of door biomassa te verbranden. De rede dat deze manier van stroom opwekken groen word genoemd is omdat er deze is opgewekt uit de zogenaamde duurzame energiebronnen wat er in resulteert dat je niets hoeft af te pakken van de aarde. De aarde word niet beschadigd.

Veel energieleveranciers bieden een combinatie van beide soorten energie aan. Hoe groen jouw leveranciers is ligt dus aan het feit hoeveel groene energie er wordt gebruikt.

De stroom verandert dus niet alleen de manier van opwekken is anders. Jouw energie is dus precies hetzelfde als die van je buurman.

Wanneer kan ik overstappen?

Wanneer je kan overstappen hangt af van je huidige contract. Als je een contract voor onbepaalde tijd of als deze vrij opzegbaar is dan kun je altijd overstappen wanneer jij maar wilt. Als je een contract voor bepaalde tijd hebt moet je wachten tot je contract met deze partij is afgelopen. Als je dit contact namelijk eerder wil ontbinden dan kan de leverancier je een boete in rekening brengen.

6-8 weken voor je contract afloopt kun je een nieuw energiecontract aanvragen. Hieronder zullen wij hiervoor een stappenplan opstellen.

Stappenplan overstappen energie

Stap 1 Vergelijk

Op verschillende websites kun je checken welke aanbieder bij jou kunnen leveren. Kies welke maatschappij jij het meeste aanspreekt gezien de hoeveelheid groene energie en prijs.

Stap 2 Bedenktijd

Standaard heb je twee weken bedenktijd. Na het aanvragen kun je nog zonder opgave van reden je overstap annuleren.

Stap 3 Automatisch opzeggen oude contract

Je nieuwe energieleverancier zal ervoor zorgdragen dat je oude contract wordt opgezegd. Jij hoeft hier dus zelf niets voor te doen en dit wordt voor je geregeld.

Stap 4 Meterstanden

Als laatste stap moet je de meterstanden doorgeven aan je nieuwe leveranciers. Zij kunnen dan de levering gaan regelen.

Stap 5 Overgestapt

Als alle bovenstaande stappen zijn doorlopen ben je overgestapt. Je hebt een nieuwe leverancier.