houtvezel voor huisdieren

Op welke manieren houd je je huisdieren gezond?

Al zolang je je kunt herinneren heb je huisdieren gehad. Uit je eerste kinderdagen weet je je nog vaag nog te herinneren hoe je geregeld bij jullie hond in de mand kroop, omdat deze zo warm was en je je heerlijk op kon rollen tegen de altijd warme buik van de trouwe viervoeter die al jaren deel uitmaakt van de familie. Dieren hebben altijd deel uitgemaakt van je leven en je bent altijd in staat om een speciale band met ze te creëren, onafhankelijk van het type dier dat het was. 

Toen je iets ouder was, ging je actief op zoek om huisdieren deel uit te laten maken van je leven. Zo had je je op je slaapkamer een kooi met hamsters waar je dagelijks mee speelde, was er in de tuin een hok waar je kippen woonden en had je samen met je vader een ander onderdak gebouwd waar twee konijnen comfortabel in konden leven. Je nam als kleuter een gewonde kraai mee naar huis om te verzorgen, wilde voor je zesde verjaardag per se een poes cadeau en op je achtste stond je erop dat het eindelijk tijd werd om paardrijles te krijgen.

Gedurende je hele leven heb je huisdieren gehad en goed voor ze gezorgd

En zo heb je gedurende de afgelopen jaren een enorme verzameling aan verschillende huisdieren voorbij zien komen. Als tiener had je natuurlijk een eigen pup die samen met jou opgroeide en je de middelbare school zag afmaken. Groot was het verdriet toen je er na bijna tien jaar toe besloot dat je hem het beste kon laten inslapen, aangezien de hoge leeftijd van jouw favoriete viervoeter ervoor had gezorgd dat zijn dagelijkse bestaan meer pijn dan vreugde opleverde. 

Met het verstrijken van de jaren heb je inmiddels wel geleerd hoe je op de beste manier voor de dieren om je heen moet zorgen. Degelijk onderdak, voldoende en verantwoordelijke voeding en de nodige beweging zijn de voornaamste aspecten om er zeker van te zijn dat verschillende dieren zich lekker in hun vel voelen en dit ook iedere keer laten zien wanneer je met ze samen bent. 

Nu je zelf ook kinderen hebt, wil je er ook zeker van zijn dat zij zich bewust worden van hoe belangrijk het is om goed voor huisdieren te zorgen. Zodoende dat je ze al vanaf jonge leeftijd hebt proberen bij te brengen hoe ze op de beste manier voor hun dierenvriendjes kunnen zorgen. Ieder dier heeft bijvoorbeeld zijn eigen voeding nodig en ook de persoonlijke verzorging is voor ieder anders. 

Zorg ervoor dat het onderkomen is voorzien van een juiste ondergrond

Zo dien je er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het leefgebied van je huisdieren regelmatig verschoont wordt. Zo kun je voor de kooien van hamsters en cavia’s, maar ook bijvoorbeeld in het kippenhok, er het best voor zorgen snippers van houtvezel te strooien. Dit is gemakkelijk te verschonen en is daarnaast ook nog eens hygiënisch en schoon, waardoor dieren gezond blijven. 

Daarnaast zijn houtvezels ook biologisch, waardoor ze je na gebruik eenvoudig bij het groenafval kunt doen, of hergebruiken door ze op te nemen in bijvoorbeeld een compost stapel. Op deze manier belast je het milieu een stuk minder en draag je bij aan een kleinere afvalberg, iets waar niet alleen jij, maar ook alle dieren mee gebaat zullen zijn!