zolder isolatie

Op deze manier zorg je ervoor dat je zolder beter geïsoleerd is!

Duurzaamheid is een veelgehoorde term de afgelopen jaren. Niet zo gek, want we zullen iets moeten doen om de klimaatverandering zo klein mogelijk te maken. Iets dat we hier zelf aan kunnen doen is het goed isoleren van onze woning. Tegenwoordig zijn hier allerlei makkelijke oplossingen voor, zoals Dibond platen. Leer in deze blog van experts hoe je je dak, muren, kruipruimte en andere delen van het huis kunt isoleren. Het zit hem allemaal in de details.

In deze tijd van het jaar verdwijnt de gedachte aan het beter isoleren van het huis vaak naar de achtergrond. Maar dan komt de vrieskou weer, gevolgd door een hoge energierekening, en je begint er weer over na te denken! We hebben fabrikanten en installateurs van woningisolatie gevraagd welke blunders ze het meest zien bij het isoleren van de zolder. Hieronder volgen de dingen die zij (en wij) denken dat je moet weten.

Zolders zijn een van de gemakkelijkste en meest kosteneffectieve plaatsen om woningisolatie aan toe te voegen. Maar je zult de effectiviteit van woningisolatie aanzienlijk vergroten als je eerst lucht omleidingen rond schoorstenen, leidingen, draden, binnenmuren en afzuigventilatoren afsluit. Dit zijn allemaal plaatsen waar warme, vochtige binnenlucht naar de zolder ontsnapt.

Warmte heeft een natuurlijke neiging om zowel op te stijgen als te migreren naar koudere gebieden. Combineer deze twee bewegingen en je begrijpt waarom lucht omleidingen de effectiviteit van zolderisolatie met 30 tot 70 procent kunnen verminderen. Je kunt deze plekken opsporen door de bestaande zolderisolatie op te tillen en te controleren op donkere vocht- of stof plekken. Of ga op een koude dag naar de zolder en voel of er warme lucht binnen komt of gebruik een wierookstokje om op tocht te controleren.

Voer de volgende stappen uit voordat u zolderisolatie installeert:

  • Gebruik kit en uitzettend schuim (zorg ervoor dat je niet brandbare gebruikt) als afdichtmiddel om luchtspleten rond pijpen, kanalen en elektrische draden te dichten waar ze de zolder binnenkomen. 
  • Knip en plaats stroken plaatstaal tussen de gemetselde schoorsteen en het omringende houten frame. Gebruik kit dat tegen hoge temperaturen kan om het af ​​te dichten waar het de schoorsteen raakt.
  • Installeer tochtstrips rond de omtrek van de toegangsopening op de zolder en gebruik vervolgens schroefhaken om het luik strak tegen de tochtstrip te trekken. Lijm goede huisisolatie van uitzettend schuim op de bovenkant van het luik.

Let op: nadat je het huis luchtdicht hebt gemaakt, moet je altijd met een koolmonoxidemelder testen of de lucht zuiver is.