Een nieuw dak, welke mogelijkheden heb je?

Ben jij op zoek naar alle mogelijkheden van dakbedekking op je nieuwe hellende dak? Er zijn diverse mogelijkheden die je huis allemaal een andere uitstraling geven; van landelijk tot modern. Bekijk hier je opties voor je nieuwe dak.

Dakpannen

De dakpan is de meest gekozen soort dakbedekking in Nederland. Dakpannen zijn in vele kleuren verkrijgbaar waardoor je er diverse stijlen mee kunt creëren. Van alle dakbedekking prijzen voor het hellende dak, zijn dakpannen de goedkoopste optie. De gemiddelde levensduur van dakpannen is 30 tot 50 jaar.

Ga je voor dakpannen dan heb je de keuze uit keramische dakpannen of betonnen dakpannen. Het voordeel van keramische dakpannen is dat ze sterker zijn waardoor ze een langere levensduur hebben. Betonnen dakpannen zijn iets brozer maar daarvoor wel weer een stuk goedkoper dan de keramische dakpan.

Leien

Leien op het dak zie je in Nederland iets minder vaak terug, het geeft de woning vooral een nostalgische uitstraling. Heb je al natuurlijke leien op je dak liggen, dan is de kans groot dat je van de gemeente ook weer leien moet laten terugplaatsen op je nieuwe dak. Vaak gaat dit om een historisch pand dat bijdraagt aan het stadsgezicht. De gemiddelde levensduur van leien is 40 jaar.

Ook binnen leien heb je keuze uit diverse materialen. Van oorsprong zijn leien natuurlijk stenen, maar je hebt ook de keuze uit kunststof en bitumen. Kunststof is de meest voordelige optie en heeft ook een lange levensduur. Bitumen wordt vooral gebruikt op tuinhuisjes of andere kleine daken, dit is eenvoudig te plaatsen en toch een sierlijk gezicht. Natuurlijke leien zijn het duurste, maar wel zeer onderhoudsvriendelijk.

Riet

Riet geeft je dak een landelijk karakter, daarom zie je riet vooral terug op boerderijen. Maar ook andere vrijstaande huizen zijn zeer geschikt voor een rieten dak. Voor een rieten dak moet je wel iets dieper in de buidel tasten en onderhoud is vaker nodig. De gemiddelde levensduur van riet is 40 jaar.

Naast de echte rieten daken heb je tegenwoordig ook kunststof riet. Dit kunststof riet is bijna niet van echt te onderscheiden maar biedt fijne voordelen. Zo is onderhoud bijna niet nodig, heeft het riet een langere levensduur en algen kunnen niet leven op kunststof waardoor de groene kleur langer uitblijft.

Metaal

Tot slot zien we steeds vaker metalen daken op huizen verschijnen. Metaal heeft de langste levensduur van alle soorten dakbedekking en geeft je huis een strakke moderne uitstraling. De gemiddelde levensduur van metaal is 50 tot 100 jaar.

Je hebt de keuze uit aluminium, koper en zink. Aluminium is van deze drie de voordeligste variant. Zink is iets duurder maar gaat wel het langste mee van de drie opties. Kies je voor een dak van koper, dan kies je voor het duurste dak, maar koper geeft je dak wel de meest unieke uitstraling.