wat is een multitool

Multitool: de oplossing van veel problemen

Wat is een multitool?

Als je regelmatig klust is een multitool een ideaal apparaat om als gereedschap te gebruiken. Maar wat is een multitool precies? Een multitool is multifunctionele machine die allerlei functies heeft. Je kunt met dit gereedschap slijpen, doorzagen, schuren, graveren, boren, afbramen, polijsten en nog veel meer doen. Er bestaan in hoofdzaak twee soorten apparaten die als multitool bruikbaar zijn. Ten eerste de zogenoemde oscillatie-apparaten, die vibreren en vooral gebruikt worden om te schuren, slijpen en polijsten, maar ook om kleine voorwerpen te zagen. In de tweede plaats bestaan er de roterende multitool, wat de meest gebruikte multitool is van de twee hoofdsoorten. Met een roterende multitool kun je goed voorwerpen doorzagen, iets in materiaal graveren, maar ook boren en schroeven.

Voordelen van een multitool

Een multitool heeft een flink aantal voordelen voor de klusser of professionele vakman. De belangrijkste pluspunten van een multitool voor gebruik tijdens het klussen zijn:

  • Een multitool gebruiken betekent dat je veel klussen met één apparaat kunt uitvoeren. Dat is natuurlijk voordelig, omdat je niet allemaal losse apparaten hoeft aan te schaffen voor verschillende klussen.
  • Met een multitool in bezit kun je heel goed precisieklussen uitvoeren. Het apparaat werkt met losse opzetstukken, zodat je heel precies kunt afstellen en werken.
  • Omdat een multitool in een handige koffer wordt geleverd en de losse stuken ontkoppelde kunnen worden, is dit apparaat lekker compact. Het kan gemakkelijk overal mee naar toe genomen worden, wat handig is als je buitenshuis klust of een doe-het-zelf zaakje hebt.
  • Er zijn multitools beschikbaar in allerlei modellen en van diverse topmerken. Zo kun je denken aan uitstekende multitools van onder meer Bosch, Makita, Festool en Dremel.

Waarvoor kun je een multitool gebruiken?

Zoals gezegd is de meest gebruikte multitool de roterende multitool. Deze multitool gebruiken klusser met name voor graveerwerk, om bijvoorbeeld metaal te slijpen, om boorwerk uit te voeren en om voegen te schrapen. Een heerlijk handzaam en goed te bedienen apparaat, waar je als handwerker veel baat bij hebt. Maar toch is het, zeker als je vaker klussen en bouwprojecten uitvoert, verstandig om ook te kiezen voor een vibrerende multitool. Hiermee kun je prima houtplaten en platten schuren, polijsten of voorwerpen bijslijpen. Zorg er verder voor dat je over de juiste opzetstukken beschikt, zodat je elke klus die op je pad komt kunt oppakken. Deze kun je per merk los bijkopen.