verlichting interieur

Met verlichting de sfeer in huis bepalen

Ben je weleens een kamer binnengelopen en merkte je dat je je daar goed voelde? Hebben sommige kamers een sfeer waardoor je makkelijker kunt ontspannen en genieten van de ruimte? Vergeet bij het inrichten van je huis de impact van verlichting niet! En dan gaat het niet alleen om de verlichting zelf, maar ook om de mate van natuurlijk licht wat binnenvalt, hier hebben raamdecoraties zoals houten jaloezieën invloed op. Wat daar nog meer invloed op heeft en hoe je licht gebruikt voor de sfeer in een ruimte te bepalen lees je hieronder.

Commerciële instellingen weten vaak precies hoe ze verlichting optimaal kunnen gebruiken. Juweliers gebruiken helder, gericht licht om de geslepen edelstenen en decoratief goudwerk te kunnen accentueren. Restaurants gebruiken sfeerverlichting, zoals schemerige wandkandelaars en kaarsen op tafels, of ze gebruiken de juiste raamdecoratie, zoals houten jaloezieën zwart, om een romantische setting neer te zetten..

Er zijn manieren om je huis te verlichten en daarbij ook een bepaalde ​​sfeer te creëren, of een kunstwerk uit te lichten. Ontwerpers noemen dit ‘gelaagdheid’. Samen creëren de drie licht lagen (omgeving, taak en accent) een totaal effect. Verlichting moet samenwerken met andere elementen van het interieur om de gewenste sfeer te creëren.

Drie functies van licht

Designers combineren alle drie de soorten licht om sfeer te creëren in een ruimte. Omgevingslicht, inclusief zonlicht, moet alle delen van het interieur gelijkmatig verlichten. Taakverlichting wordt gebruikt om een ​​specifieke ruimte te verlichten, zoals een leeshoek, de keuken, het bureau, een badkamermeubel of welke plek dan ook waar praktisch licht nodig is. Accentverlichting wordt gebruikt om een ​​sfeer te scheppen, een esthetisch mooi element te accentueren of de aandacht af te leiden van minder aantrekkelijke plekken.

Denk bij het plannen van verlichting in een kamer na over de activiteiten die daar plaatsvinden. Wij raden aan een plattegrond te maken met de locatie van ramen, deuren en meubels. Als je een lamp nodig hebt voor een leeshoek, een bureau of in een kast, markeer dan die ruimte. Houd bij het definiëren van de ruimtes rekening met waar schaduwen zullen vallen. Als je keuken werklamp direct boven de plek staat waar je werkt, valt je schaduw op de werkruimte. In de badkamer lichten lampen aan weerszijden van een spiegel gelijkmatig op. Een licht dat boven de spiegel wordt geplaatst, kan schaduwen werpen.

We raden ook aan om rekening te houden met de grootte van de kamer en het meubilair erin. Een te klein hangend armatuur ziet er onhandig uit. Een te grote tafellamp zal een ruimte overrompelen met licht en alle sfeer weghalen. Voor grote kamers kunnen meerdere armaturen het licht balanceren. Verschillende armaturen met een eenvoudig ontwerp kunnen een sterk design statement maken zonder de ruimte te overweldigen.

Als je het geluk hebt prachtige ramen te hebben die veel natuurlijk licht binnenlaten, kun je dit opnemen als onderdeel van het daglicht schema voor de sfeerverlichting. Op bewolkte dagen of ’s nachts moet het omgevingslicht echter afkomstig zijn van kunstmatige bronnen, zoals kroonluchters, inbouw plafondlampen en hanglampen. Andere armaturen, zoals grote staande lampen of wandkandelaars, kunnen ook worden gebruikt. Het doel is om de hele kamer zacht te verlichten.

Natuurlijk licht dat door ramen valt, kan worden gecontroleerd met de eerder genoemde raamdecoratie. Gordijnen kunnen de intensiteit van het zonlicht verzachten. Raamzonwering en jaloezieën kunnen worden aangepast aan direct licht. Dimmers kunnen worden gebruikt om kunstlicht te controleren. Hoewel je voor sommige situaties misschien fel licht wilt, wil je waarschijnlijk geen fel verlichte eetkamer voor een gezellig etentje!