minder energie in huis

Maatregelen die je kunt treffen om minder energie te verbruiken in huis

Energieprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en ook het gebruik van zonnepanelen blijkt niet altijd zo ideaal als men van tevoren denkt. Een manier om op energie te besparen is door apparaten te kopen die op een slimme manier bijdragen aan een lagere energierekening. Zo zijn er echter verschillende zaken waarmee je je energierekening flink omlaag kunt krijgen. Hieronder lees je enkele praktische tips hiervoor.

Vervang je halogeen en gloeilampen voor LED lampen

De allereerste tip die we je in deze blog willen geven is om te kiezen voor LED verlichting. Zelfs als je huidige gloeilampen of halogeenlampen nog goed werken, is het toch slim om deze te vervangen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, deze is snel weer terugverdient. Een LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp! Daar komt nog eens bij dat een LED lamp veel langer mee gaat, vaak wel 9x langer dan een gloeilamp. Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe lamp te kopen. LED lampen zijn tegenwoordig in alle vormen, maten en tinten te verkrijgen, zo is er altijd eentje die bij jouw wensen past. 

Maatregelen die je kunt treffen om minder energie te verbruiken in huis


Laat je huishoudelijke en andere apparaten niet op stand by staan, maar zet ze uit

Een elektronisch apparaat verbruikt ongeveer 75% van zijn energie, als deze stand-by staat. Bij een sommige apparaten is dit verbruik makkelijk te zien, zoals het lampje dat brand van de televisie als deze op stand-by staat. Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact. Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen. Zet het apparaat het liefst echt helemaal uit, en dus niet op stand-by. Een andere makkelijke manier om dit sluipverbruik tegen te gaan is om een stekkerdoos met een schakelaar te gebruiken. Daarmee schakel je in één keer de stroom uit van meerdere apparaten, erg makkelijk en erg besparend.

Zorg voor zo min mogelijk tocht in huis en dicht de kieren en spleten

Wanneer het tocht in huis voelt dat niet comfortabel aan en ben je vaak geneigd om de verwarming wat hoger te zetten. Uiteraard ga je hierdoor meer energie verbruiken. Wat daarom beter werkt, is het dichten van alle spleten en kieren in huis. Eenvoudige manieren zijn bijvoorbeeld het toepassen van zogenaamde tochtstrips bij deuren en ramen. Soms komen er naar verloop van tijd kieren bij een kozijn, dat is te verhelpen door deze dicht te kitten.

Schaf energiezuinige apparaten aan als ze aan vervanging toe zijn

Ga je een nieuw huishoudelijk apparaat aanschaffen, koop dan een energiezuinige variant. Het verbruik van apparaten is tegenwoordig makkelijk te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat A+ een energiezuinig apparaat is. Bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers is dit zelfs het minst energiezuinige label. Zuinige apparaten zijn duurder dan de minder zuinige varianten, maar het verschil verdien je meestal snel terug in verbruik van stroom. Je kunt ook energie besparen door op het verbruik te letten. Droog jouw kleding in de zomer bijvoorbeeld op een kledingrek in plaats van in de droger.

minder energie verbruiken in huis

Wat kun je allemaal goed isoleren om je energierekening laag te houden?

Wanneer het niet meer tocht in huis, kun je in de winter nog steeds veel warmte verliezen in e woning wanneer deze niet goed is geïsoleerd. Voorbeelden van een goede isolatie zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is er subsidie beschikbaar. Een andere manier van isoleren is HR++ dubbel glas, deze houdt warmte binnen en kou buiten. 

Wat is een warmtepomp en hoe zorgt die ervoor dat er minder energie wordt verbruikt?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van je huis, in plaats van een gasketel. Een warmtepomp werkt niet op gas maar op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! Er zijn verschillende soorten bronnen waar gebruik van gemaakt kan worden: buitenlucht, waterbron of aardwarmte. Het kan erg de moeite zijn om je hierin te verdiepen!

Een slimme thermostaat inzetten tegen overmatig energie verbruik

Met een slimme thermostaat kun je ook veel energie besparen. Op voorhand kun je namelijk programmeren wanneer de verwarming aan gaat en deze weer uit moet gaan. Zo kun je nooit vergeten om de verwarming uit te zetten als je naar bed gaat. Ook maakt een slimme thermostaat het vaak mogelijk inzicht te geven in het verbruik en kun je op afstand de verwarming bedienen. 

minder energie verbruiken

Zorg dat je verwarming op tijd uit zet

Mensen laten vaak de verwarming veel te lang aan staan. De verwarming zorgt natuurlijk voor een lekkere warmte door het huis, maar op een gegeven moment draagt het eigenlijk niet meer bij tot extra warmte. Als je overal de verwarming aan hebt staan, kun je zelfs een laag zuurstofgehalte veroorzaken in huis. Niet alleen minder fijn voor je energierekening dus, maar ook voor jou en je medebewoners of gezin. Zet de verwarming daarom altijd lager (of helemaal uit) als je deze niet nodig hebt. Ook in de keuken kun je besparen op gas door niet onnodig lang de gaspitten aan te laten staan.