duurzame verlichting

Tips voor het aanleggen van duurzame verlichting

Dat het milieu belangrijk is in onze samenleving, is iets waar we niet meer omheen kunnen. Het is belangrijk dat we hier allemaal ons steentje aan bijdragen. Dit kun je thuis bijvoorbeeld doen door het aanleggen van duurzame verlichting. Niet alleen scheelt je dat onderaan de streep in je eigen portemonnee maar je levert hiermee ook een belangrijke “milieu-bijdrage”. Dit zeker het geval als we allemaal deze keuze maken. LED verlichting is één van de opties voor duurzame verlichting maar daarnaast zijn er nog een aantal andere tips voor het aanleggen van duurzame verlichting die we met je willen delen.

Maak een lichtplan als je duurzame verlichting aan gaat leggen

Het maken van een lichtplan vormt een belangrijk onderdeel van het (her) inrichten van niet alleen een woonruimte maar ook van een tuin. Als je een lichtplan gaat maken, spelen een aantal factoren een belangrijke rol. Verlichting heeft immers niet alleen een functionele functie maar zorgt ook voor de gewenste sfeer. Daarnaast is het zaak om ervoor te zorgen dat je de verlichting zo duurzaam en praktisch mogelijk aanlegt en benut. 

Duurzame verlichting = LED verlichting

Als je je lichtplan klaar hebt en precies voor de bril hebt waar in huis je de verlichting wilt plaatsen, kun je de lampen die je wilt gaan gebruiken uit gaan zoeken. Gloeilampen en halogeenlampen zijn inmiddels géén optie meer als je duurzame verlichting aan gaat leggen. TL verlichting, spaarlampen en LED verlichting blijven dan over als alternatieven. Als je kijkt naar het aanbod van LED lampen zou je wellicht denken dat dit (ondanks de dalende prijs) niet het meest voordeligste alternatief is. Schijn bedriegt in dit geval. LED lampen zijn immers zeer voordelig in energieverbruik en verbruiken minder energie dan spaarlampen. Daarnaast is het goed te weten dat een gemiddelde LED lamp wel 3x zo lang meegaat als een gemiddelde spaarlamp. Duurzame verlichting is dus zeker LED verlichting

Waar verder nog op letten als je duurzame verlicht aan gaat leggen

Natuurlijk zorgen een lichtplan en LED verlichting niet alleen voor een stukje duurzaamheid in huis. Er zijn nog tal van andere zaken die je kunt doen om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Denk daarbij aan het niet onnodig laten branden van licht in ruimtes waar toch niemand is. Een LED lamp met sensor kan hiervoor een oplossing zijn of het installeren van smart verlichting. 

Smart verlichting is eigenlijk verlichting die je kunt aanpassen met je telefoon of tablet. De verlichtingspunten en verlichtingsbronnen zijn door een “smart home concept” met elkaar aangesloten en kunnen met elkaar communiceren. Zo gaat het licht uit als er niemand is en neemt de verlichting zelf besparende maatregelen.

Niet alleen binnen maar ook de tuin voorzien van duurzame verlichting

Niet alleen je interieur voorzien van duurzame verlichting draagt bij aan het milieu en je portemonnee, ook in de tuin is er vaak nog vrij veel winst te behalen op verlichtingsgebied. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Buitenlampen met sensor? Hiervoor zijn 3 verschillende mogelijkheden. Zo is er een sensor die ervoor zorgt dat de buitenlamp aan gaat als het donker wordt maar ook een sensor die ervoor zorgt dat de lamp gaat branden als er een beweging gedetecteerd wordt. Tot slot is er ook een combinatie van deze twee mogelijk. Deze lamp brandt zachtjes en duurzaam zodra het donker wordt maar zal feller gaan branden als er een beweging wordt gedetecteerd. Vaak werken deze lampen ook nog eens op zonne-energie waarmee je een nóg duurzamere keuze maakt.