laminaat vloer

Langer plezier van je laminaat: 4 tips

Laminaatvloeren zijn ongelooflijk populair. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, in alle soorten en maten verkrijgbaar en er hangt nog een leuk prijskaartje aan. Dit in tegenstelling tot heel veel andere vloeren. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen voor laminaat kiezen. Toch neemt dit niet weg dat laminaat ook onderhoud nodig heeft om mooi te blijven. Als het laminaat niet op de juiste manier wordt verzorgd, zal deze alweer snel vervangen moeten worden. Heb jij liever zo lang mogelijk plezier van je laminaat? Maak dan gebruik van de volgende vier tips om laminaat te reinigen. Zo hou je je vloer langer mooi.

1.      Gebruik een speciale reiniger

Het is niet verplicht om een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken tijdens het dweilen. In veel gevallen wordt zonder nadenken een drupje allesreiniger aan het water toegevoegd. Dit is echter een grote fout. Door de stoffen in allesreiniger kan de vloer namelijk ontzettend dof worden. Als je de vloer echt in optimale conditie wilt houden is een laminaatreiniger wel aan te bevelen. Gebruik je dit liever niet? Kies dan in elk geval voor een natuurlijke reiniger zoals schoonmaakazijn.

2.      Schaf een deurmat aan

Laminaat kan sneller beschadigen door het schuren van zand en vuilresten die op de vloer aanwezig zijn. Het is daarom goed om de schoenen altijd eerst goed uit te stampen voordat je het huis betreedt. Zo hou je zand en viezigheid buiten de deur. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om schoenen standaard uit te doen voordat je het huis binnenstapt.

Is er toch zand in huis gekomen? Probeer dit dan zo snel mogelijk te verwijderen. Let er bij je stofzuiger wel op dat je een zachte borstel gebruikt om krassen te voorkomen. Er zijn ook speciale monden verkrijgbaar voor laminaat.

3.      Niet te nat dweilen

De meeste soorten laminaat gaan niet goed samen met vocht. Dweilen is goed, maar zorg er dus wel voor dat je de dweil goed uitwringt voordat je aan de slag gaat. Als de vloer te lang nat blijft, kan dit de planken onnodig beschadigen. In ernstige gevallen kan de vloer zelfs kromtrekken.

Let ook op met de drinkbakken van huisdieren. Zeker als zij regelmatig morsen. Als dit water lang blijft liggen, kan dit lelijke beschadigingen veroorzaken. Er zijn speciale matten verkrijgbaar die dit vocht op kunnen vangen.

4.      Plaats viltjes onder je meubels

Krassen wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Deze doen afbreuk aan de mooie uitstraling van het laminaat. Daarom is het goed om viltjes onder de meubels te plaatsen. Met name meubels die met grote regelmaat over de vloer schuiven. Denk bijvoorbeeld aan de eetkamerstoelen. Let er ook goed op dat deze viltjes goed blijven. Onder de poten van de eetkamerstoelen zullen ook de viltjes niet het eeuwige leven hebben en uiteindelijk wegslijten. Controleer ze dus regelmatig en vervang ze op tijd.