Klustips: waar gebruik je compriband voor?

Ga goed voorbereid aan de slag bij het klussen

Wie van plan is thuis te gaan verbouwen, een renovatie uit te voeren of een middle-of-the-road klus uitvoert, heeft natuurlijk de juiste gereedschappen, accessoires en materialen nodig om goed werk af te leveren. Of je nu een badkamer gaat verbouwen, nieuwe kozijnen wilt plaatsen of een ander project op de agenda hebt staan: zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Naast zorgen voor het juiste materieel, kun je het doen door specifieke klusvideo’s te bekijken, die het klussen zelf een stuk gemakkelijker maken.

Een belangrijk hulpmiddel: de compriband

Professionals die zich bezighouden met het plaatsen van kozijnen, gevelbouw en voegwerk – zoals aannemers, klusbedrijven, bouwvakkers en metselaars – maken standaard gebruik van een compriband. Ook als je een doe-het-zelver bent en thuis aan het verbouwen slaat, is een compriband bij bepaalde projecten onmisbaar. Maar wat is een compriband precies? Onder en compriband – ook wel bekend als een voegband of combiband – wordt een speciale tape of band verstaan die gebruikt wordt om kozijnen, gevels en muren op een goede manier te kunnen isoleren.

Wat doet een compriband en waarom zijn ze onmisbaar?

Een compriband wordt aangebracht bij het plaatsen van kozijnen van kunststof, hout of aluminium en ook gebruikt in muren, metselwerk en dergelijke. De band zet na plaatsing ongeveer uit tot driemaal of viermaal de oorspronkelijke grootte. Hierdoor verdwijnen kieren en naden volledig en worden constructies volledig luchtdicht en stofdicht gemaakt. Een groot voordeel hiervan is natuurlijk dat de warmte beter wordt vastgehouden en de kou letterlijk buiten de deur blijft. Dat is natuurlijk prima voor de energierekening, vooral als je kiest voor kozijnwerk met goed isolerend glas, zoals HR+++ glas. Je zult merken dat de energienota lager gaat uitvallen, omdat de kieren rond kozijnen, voegwerk en/of gevels door de compribanden volledig zijn afgedekt. Met name bij buitenmuren zijn compribanden onmisbaar, omdat ze ook slagregen, sneeuw en hagel efficiënt weren. ZO wordt tevens schimmelvorming en optrekkend vocht in huis voorkomen en blijft het binnenklimaat een stuk gezonder en frisser.

Plekken waar compribanden te kopen zijn

Je kunt compribanden zowel offline kopen, in nagenoeg alle bouwmarkten zijn ze te koop, maar ook via online aanbieders. Let op de namen, want termen die eveneens gebruikt worden zijn cocoband, voegband, combiband of isolatieband. In alle gevallen betreft een compriband een smalle rubberen band die zwart van kleur is en verschillende diktes en lengtes kan hebben. Let op dat er aanbieders zijn die interessante staffelkortingen bieden als je bij hen ook andere benodigdheden voor kozijnen, voegwerk of geveldichting koopt. Alvast succes met jouw kozijn of voegwerk project!