luchtvochtigheid in huis te voorkomen

Klustips om luchtvochtigheid in huis te voorkomen

De luchtvochtigheid in je huis is iets om goed in de gaten te houden. Luchtvochtigheid kan tot tal van problemen leiden, dus daarom is het belangrijk om dit probleem in de kiem te smoren. Dat kan via de ventilatie in huis verbeteren en op diverse andere manieren. Maar hoe doe je dit precies? Op welke manieren kun je de luchtvochtigheid in huis verminderen? Met onderstaande klustips los je de luchtvochtigheidsproblemen in je woning snel op en is de ventilatie in huis verbeteren snel geregeld!

1. Werk scheuren in de muren weg

Een van de manieren om de luchtvochtigheid in je woning op een goed peil te houden, is door de scheuren in muren wegwerken te gaan. Als er scheuren in je muren zitten trekt er veel ongewenst vocht je woning in. De scheuren in muren wegwerken is dan prioriteit nummer één. Door het goed wegwerken van scheuren in de muren voorkom je dat er vocht door de muren trekt en binnenshuis voor problemen zorgt. Schimmelvorming op de muren, lelijke donkere plekken en last van ongedierte kun je op deze manier voorkomen. Je huis blijft zo visueel mooier én het binnenklimaat is een stuk gezonder!

2. Zorg voor een goede ventilatie

Een belangrijke oorzaak van te veel vocht in huis is een gebrek aan ventilatie. Zorg ervoor dat je je woning minimaal eens per dag minimaal 30 minuten goed laat luchten door een paar ramen of deuren tegen elkaar open te zetten. Een andere oplossing is om ventilatiekanalen in je huis te laten aanleggen, zodat het ventileren automatisch gebeurt. Heb je een bestaand ventilatiekanaal, kijk dan of de ventilatie in huis verbeteren mogelijk is door het ventilatiekanaal periodiek schoon te maken.

3. Controleer de kelder en de dakgoten

De luchtvochtigheid in huis verminderen is ook nodig als je last hebt van optrekkend of doorslaand vocht. Dit is zichtbaar aan natte plekken op de muren. Heb je last van plekken op de onderkant van de muren beneden, dan kan een niet goed gedichte en vochtige kelder de oorzaak zijn. Via de kelder trekt dan vocht omhoog de kamer in, waardoor er lelijke donkere plekken op de muren kunnen ontstaan. De kelder dichten laten door een specialist biedt dan een oplossing. Vochtplekken op de tweede of derde verdieping, vaak op slaapkamer, worden vaak veroorzaakt door dakgoten die dicht zitten. Controleer daarom minimaal twee keer per jaar of de dakgoten wel goed leeg zijn.