geverfd hout terug naar originele staat

Klusadvies: geverfd hout terug naar de originele staat brengen… Hoe doe je dat?

Een milieuvriendelijke en zuinige keuze

Geverfd hout terug naar originele staat brengen groeit in populariteit. Vanuit milieutechnisch oogpunt is hout hergebruiken een goed idee. Hiermee voorkom je als consument onnodige extra houtkap. Verder is het hergebruiken van planken met verf erop voordelig voor de eigen portemonnee. Je kunt er een flinke duit mee besparen. Maar hoe kun je hout dusdanig bewerken zodat het hergebruikt kan worden? Hoe haal je de oude verf, beits en/of lak er efficiënt vanaf? Met onderstaande handleiding valt dit snel en zorgvuldig te doen.

Brand de verf weg

Een van de manieren om geverfd hout terug naar originele staat te brengen, is de verflaag weg branden! Hiervoor kun je een zogeheten schildersföhn gebruiken. Daarnaast heb je een verfkrabber nodig om de verg er gemakkelijker af te krijgen. Let bij het branden met de schildersföhn wel goed op dat je het houtoppervlak niet te lang behandelt en het hout verbrandt. Dan krijg je namelijk niet de originele houtkleur terug, maar zwartgeblakerd hout. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Het hout schuren

Een tweede mogelijkheid om een verflaag van hout te halen, is het hout goed opschuren. Breng hout terug naar originele staat door een goede schuurmachine te gebruiken en het hout goed glad en vetvrij te schuren. Het beste kun je hiervoor een grove korrel gebruiken als er een dikke verflaag op het hout zit. Een geschikte korrel voor dikkere laklagen of meerdere verflagen is een korrelgrootte van 150. Zit een een dun laagje verf op of gaat het om verdwaalde verfrestjes? Dan is een schuurblad met een fijne korrel afdoende. Belangrijk is dat je het schuurwerk geduldig aanpakt. Te hard duwen op het hout zorgt voor inkepingen en reliëf, en dat is natuurlijk niet datgene wat wenselijk is.

Gebruik een verfkrabber om de laag te verwijderen

Een handige manier om een oude verflaag van hout af te halen, is gebruikmaken van een verfkrabber. Deze methode werkt met name goed als de bestaande verflaag door temperatuurverschillen is gaan bobbelen en er luchtzakjes onder zijn gekomen.

Werk het hout voorzichtig af

Belangrijk bij het verwijderen van verf van bestaand hout, is geduld en voorzichtig te werk gaan. De truc is eigenlijk om het verf precies tot de oorspronkelijke houtlaag weg te halen en het originele houtoppervlak te sparen. Succes met de klus en… ga vooral geduldig te werk.