Isoleren en stookkosten besparen

Er zijn verschillende manieren om stookkosten te besparen. Minder stoken is de meest voor de hand liggende. Toch vinden we het allemaal wel prettig om ’s avonds behaaglijk op de bank te hangen, een fijne temperatuur hoort daarbij. Er zijn verschillende bedrijven die je huis grondig en professioneel kunnen isoleren, zodat er zo min mogelijk warmte het elders gaat zoeken. Deze vorm van isolatie vraagt wel een flinke investering. Weliswaar verdien je deze binnen een paar jaar terug, maar het blijft een grote som geld die je nu neer moet leggen. Voor dubbel glas geldt hetzelfde verhaal. Gelukkig hebben vrijwel alle nieuwe huizen al dubbel glas en kan je de raampartijen ook in delen vervangen.

De handige klusser weet dat er verschillende kleine ingrepen en oplossingen zijn om je huis wat beter warm te houden. We zetten ze graag even op een rij:

  • Tochtstrips

De beste vriend van de isolerende doe-het-zelver. Onderschat de effecten van deze eenvoudig te plaatsen bespaarders niet. Denk naast de raampartijen ook aan de brievenbus.

  • Reflecterend folie

Geef je radiator extra power door de warmte die naar de muur gestraald wordt te weerkaatsen, de kamer in. Kleine investering, zowel voor de portemonnee als in tijd, en het zeker waard.

  • Isoleer de leidingen

Met schuimrubberen hoesjes isoleer je eenvoudig en voor lage kosten de warmwaterleidingen. Het water dat daar doorheen stroomt koelt zo minder snel af en daarmee bespaar je kosten.

  • Isoleer op onverwachte plaatsen

Een bijkeuken of garage die aan de woning is gekoppeld draagt veel bij aan het verlies van warmte. Het isoleren van deze ruimtes zal veel verschil maken, maar kost ook veel tijd. Een tochtborstel onder de deur kan al verschil maken.

Energie vergelijken om te besparen 

Je kan je stookkosten extra omlaag brengen door kritisch te kijken naar je energieleverancier. Energie vergelijken kan je verrassen. Wist je dat je volgens de Autoriteit Consument & Markt met een overstap ruim € 400 per jaar bespaart? Dat is heel snel terug verdiend, want het overstappen naar een andere energieleverancier duurt slechts enkele minuten. Twee rechterhanden zijn belangrijk, maar soms kan je al stookkosten besparen zonder van de bank af te komen. Dan kan je die bespaarde energie mooi in een nieuw klusproject stoppen.