bouwkundig rapport verplicht

Is een bouwkundig rapport verplicht?

Bij het kopen of verkopen van een woning is het belangrijk dat je inzicht hebt in alle aspecten van een woning. Een bouwkundig rapport is een goed begin voor informatie over een woning. Het is zelfs noodzakelijk om er een te hebben bij de financiering van een woning. Het hebben van een bouwkundig rapport is in principe niet verplicht. Maar het is wel verstandig om een bouwkundig rapport op te stellen vanwege de voordelen die je ermee behaalt.  

Krijg inzicht in wat je koopt

Met een bouwkundig rapport kun je verzekerd zijn dat je precies weet waar je aan toe bent wanneer je een woning koopt. Een rapport zorgt ervoor dat er geen verborgen gebreken zijn in een woning. Dit is erg belangrijk bij het kopen van een woning zodat je geen onverwachte hoge kosten hebt nadat je de woning hebt gekocht. Eventuele gebreken die worden ontdekt bij een bouwkundig rapport kunnen door de eigenaar van de woning opgelost worden zodat je zelf de kosten niet op je hoeft te nemen. 

Beter onderhandelen over de vraagprijs

Met een bouwkundig rapport kun je ook beter onderhandelen met de andere partij over de vraagprijs van een woning. Met een rapport heb je namelijk een beter inzicht in een woning waardoor je een betere inschatting kan doen over de waarde van een woning. Je staat zo sterker in je schoenen bij het kopen van een woning. De prijs kan onderhandeld worden met een goede onderbouwing door een bouwkundig rapport.

De vertrouwen winnen van de koper

Als verkoper is het belangrijk om het vertrouwen te winnen van de koper. Dit kan gedaan worden met een bouwkundig rapport. Hiermee laat je zien dat je transparant bent met de koper over de woning. Je laat zo zien dat je niet van plan bent om bepaalde aspecten van de woning te verbergen. Je laat met een rapport zien dat je de woning in een optimale staat wilt verkopen. Daarnaast voldoe je hiermee aan de wettelijke meldingsplicht.

Betere inzicht in de staat van de woning

Zelf weet je vaak niet zo goed wat de huidige staat is van een woning. Een bouwkundig rapport kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in de huidige staat van de woning. Bij het kopen van een woning weet je dan direct waar je aan toe bent en kunnen er betere plannen voor de toekomst gemaakt worden.