Infrared heater

Infrarood panelen, ook de beste manier van verwarmen voor jouw huis?

De meeste huizen in Nederland worden verwarmt door radiatoren of door vloerverwarming. Echter rukken nieuwe manieren van verwarmen op, en een van de snelst groeiende is met behulp van een infrarood paneel.. Waar in andere landen in Europa, zoals bijvoorbeeld Duitsland, dit type van verwarmen al jaren populair is, ontdekken wij dit eigenlijk pas sinds kort in Nederland. Maar wat is dit precies en hoe werkt het?

Dit type verwarming werkt op een andere manier dan de meeste andere soorten verwarming. Maar hoe effectief is infraroodverwarming? En bij wat voor woningen past het? Infrarood verwarmingspanelen, ook wel stralingsverwarming panelen genoemd, zijn elektrische panelen die het stralingswarmte spectrum gebruiken om specifieke gebieden te verwarmen. De hitte lijkt erg op het gevoel dat je krijgt van de zon wanneer deze op een koude dag vanachter een wolk tevoorschijn komt. De thermische massa van objecten heeft het vermogen om meer dan drie keer meer energie vast te houden dan lucht dat kan, dus infraroodverwarming zal de hoge en lage temperaturen egaliseren wanneer deuren worden geopend of luchtstromen in die kamer veranderen. Aangezien je dergelijke panelen tegenwoordig op veel plekken kunt aanschaffen, is er veel informatie over te vinden en kun je makkelijk vergelijken.

Infrarood panelen kunnen worden gebruikt als verwarming voor het hele huis of als aanvullende verwarming om een ​​boost te geven of warmte te leveren in moeilijk te verwarmen gebieden in huis, zoals plekken vlakbij de deur. Infrarood panelen gebruiken stralingswarmte en zijn als zodanig specifiek ontworpen om objecten te verwarmen in plaats van de lucht, dus in bepaalde gevallen is een goed isolatieniveau niet altijd vereist.

De prijs is een van de grootste voordelen van infraroodverwarming. De investeringskosten voor het plaatsen van het systeem zijn een stuk lager dan bij een traditioneel centraal verwarmingssysteem, vooral als je kijkt naar het leidingwerk, radiatoren, vloerverwarming en de warmtegenerator. Dit laatste kan bijvoorbeeld een gasboiler zijn.

Een dergelijke standaard verwarming aanleggen in een reeds bestaand gebouw kan nog een stuk duurder zijn als we rekening houden met eventuele upgrades van het bestaande radiatorsysteem en met eventuele nieuwe leidingen en bedrading die door het pand moeten worden geleid.

Is het installeren van infrarood panelen moeilijk?

Elke gekwalificeerde elektricien kan de infrarood panelen monteren, vaak op bestaande bedrading, en aangezien er geen groot verwarmingssysteem is, of bewegende delen, gemotoriseerde kleppen, etc. is er ook geen vereiste voor een specialistische opleiding om de panelen te kunnen installeren. Eigenlijk is het ‘plug en play.’

infrarood paneel

Als we naar de verschillende systemen om een ruimte op te warmen kijken, zijn er enkele die goedkoop zijn om aan te schaffen, maar veel kosten hebben om te gebruiken. Anderen hebben mogelijk hogere aanschaf kosten en lagere gebruikskosten. Dan zijn er die goedkoper lijken in aanschaf, ook lagere gebruikskosten hebben, maar slechts 7 tot 10 jaar meegaan, wat het ook omgerekend ook weer een duur systeem maakt. Bij al deze systemen moet dus rekening worden gehouden met de installatie- en onderhoudskosten, maar ook met de vervangingskosten.

Is infrarood verwarming energiezuinig?

Infrarood panelen zijn 100% efficiënt, wat betekent dat ‘wat je erin stopt, er ook uit komt.’ Het gaat er hierbij eigenlijk om hoe de warmte wordt gebruikt die het efficiënt maakt. Onderzoeken geven aan dat er ongeveer 45 W/m3 nodig is om lucht met convectie te verwarmen vanwege de slechte warmteoverdracht van en naar de lucht, maar omdat infrarood de lucht niet verwarmt, is dit bij een goed ontworpen infraroodsysteem slechts ongeveer 30W/m3.