kooiladder

In welke situaties moet je een kooiladder gebruiken?

De meerwaarde van goede kooiladders

Het belangrijkste doel van kooiladders is om gebouwen, zoals fabrieken, bedrijven en grote openbare gebouwen als concertzalen, brandveilig te maken. Daarnaast hebben kooiladders nog meer voordelen. Ze zijn met name handig om op alternatieve manieren snel toegang tot een ruimte op afstand te komen, zonder dat men het hele fabrieksgebouw of bedrijf door hoeft te lopen. Kooiladders, te koop in allerlei soorten en varianten bij Kooiladderspecialist.nl, zijn ten slotte ook praktisch voor professionals en dienstverleners die op het dak van een fabriek, loods of bedrijfsgebouw moeten zijn. Denk hierbij aan lassers, schilders, schoorsteenvegers en glazenwassers. Er zijn dus genoeg redenen om een kwalitatief goede kooiladder te kopen.

Wanner zijn kooiladders verplicht?

Een kooiladder aanbrengen is niet in alle gevallen vrijblijvend, maar in uiteenlopende situaties ook wettelijk verplicht. Wanneer ben je als eigenaar of verantwoordelijke van een pand verplicht om een kooiladder aan de buitenzijde te laten plaatsen? Kooiladders bieden door hun kooiconstructie als ladder extra veiligheid tegen valpartijen. Volgens de regelgeving die is vastgelegd in de NEN-ISO 14122-4 wetgeving van de ARBO, getiteld “Veiligheid van machine – Permanente toegang Deel 4: vaste ladders”, moet er in enkele situaties wettelijk gezien een kooiladder bevestigd zijn. Dit geldt voor gebouwen waarbij er op de brandtrappen een valhoogte van 2,2 meter is. Vaak wordt in dit soort gevallen gekozen voor een ladder die op de vereiste plekken een kooiconstructie heeft, minimaal aan de bovenzijde en onderzijde. De kooi begint dan op 2,2 meter. Dat is prettig, want als de trap gebruikt wordt is er voor de betreffende gebruiker geen risico op het stoten van zijn of haar hoofd tegen de kooiconstructie.

Aanvullende regels rond het gebruik van kooiladders

Voor echt grote gebouwen of fabrieken gelden nog enkele aanvullende regels over hoe kooiladders qua constructie in elkaar horen te zitten. De belangrijkste hiervan is dat bij tien meter hoogteverschil bordessen aangebracht moeten worden waar vluchters kunnen rusten. Er moet dan minimaal om de zes meter een bordes zijn aangebracht. Een andere wettelijke regel is dat kooiladders aan de bovenkant en onderkant moeten kunnen worden afgesloten met een deurtje of een hek. Dit voorkomt dat criminelen het gebouw in kunnen. Ten slotte is een minimale inspectie ieder jaar aan te raden. Dit is niet verplicht, maar wel slim.