hoogwerker

Hoogwerker of aanhanger huren, wat zijn de mogelijkheden?

Als je van plan bent om een hoogwerker of aanhanger te huren, is het goed om je te verdiepen in wat je mogelijkheden zijn. Het is immers niet zo dat je iedere hoogwerker of aanhanger mag gebruiken zonder hiervoor over de benodigde kennis en ervaring te beschikken. Wij nemen in dit artikel met je door welke opties je hebt.

Wat voor aanhanger mag je rijden met rijbewijs B?

Het zal je geen enkele moeite kosten om tegen een zeer redelijke prijs een aanhanger te huren. Het aanbod hierin is groot en veelzijdig. Naast de “reguliere laadbakken” kun je bij de betere verhuurbedrijven ook terecht voor het huren van onder andere watertank aanhangwagens, haspelwagens en koelwagens. Je kunt dus een aanhanger huren om in iedere doelstelling te voorzien. De vraag is echter met welke aanhanger je mag rijden met rijbewijs B. Dit is immers het rijbewijs waar de meeste mensen over beschikken. 

Met een rijbewijs B mag je met een aanhanger rijden met een totaalgewicht van maximaal 750 KG. Hierbij wordt dus het gewicht van de lege aanhanger met het laadvermogen gerekend. Daarnaast mag je met een rijbewijs B wel een aanhanger trekken met een gewicht van meer dan 750 KG maar in dat geval geldt als voorwaarde dat de auto en de aanhanger samen met betrekking tot gewicht niet boven de 3500 KG uitkomen. Doordat het eigen gewicht van de auto hierbij ook een rol speelt, is er geen standaard lijst beschikbaar van situaties waarbij je wel of geen aanhanger mag rijden met een rijbewijs B. Als je de beschikking hebt over een rijbewijs BE mag je met zwaardere combinaties rijden.

Mag je als particulier een hoogwerker bedienen?

Als je een klus op een letterlijk grote hoogte moet gaan uitvoeren, is het een praktische keuze om een hoogwerker te huren. Door het gebruik van een hoogwerker bespaar je tijd en geld want je hoeft geen steiger neer te zetten. Je kunt op de meest efficiënte wijze te werk gaan. Ook met betrekking tot een hoogwerker huren zijn er zeer veel keuzemogelijkheden om tegen een zeer redelijk bedrag je klus op de meest praktische manier te kunnen uitvoeren. Je kunt onder andere een personenlift, een knik autohoogwerker of een schaarhoogwerker huren. Een veel voorkomende vraag is of je zelfstandig een hoogwerker mag bedienen. Dit mag wel maar het is goed om te realiseren dat het wettelijk verboden is om een hoogwerker te bedienen zonder dat je hiervoor beschikt over de benodigde kennis. Voor het huren van een knik autohoogwerker moet je in het bezit zijn van rijbewijs B.

Professionals dienen in het bezit te zijn van een certificaat om een hoogwerker te bedienen. Deze regeling valt onder het Arbo besluit. Het is echter wel zeker mogelijk om een hoogwerker als particulier te huren, mits je jezelf goed laat informeren hoe deze werkt. De betere verhuurbedrijven besteden dan ook veel aandacht om de huurders van een hoogwerker uitgebreid te instrueren zodat er geen enkele onduidelijkheid bestaat hoe een hoogwerker op een efficiënte en vooral veilige wijze bediend moet worden.