Hoe te kiezen tussen echt houten bevelsiding of bevelsiding met een hout-look?

Het kiezen tussen buitengevelbekleding materialen is belangrijk voor het succes van je project. Gevelbekleding van echt hout is al eeuwenlang een vanzelfsprekende keuze. Veel van de populaire kunstmatige bekledingsmaterialen zijn ontworpen om op hout te lijken.  Populaire keuzes zijn echt houten bevelsiding, HPL platen, composiet bevelsiding, vinyl bevel siding, en vezelcement bevel siding.

Elk van deze soorten bevelsiding heeft zijn sterke en zwakke punten. Het loont de moeite een beetje onderzoek te doen en je te informeren over de beste opties. Doe een beetje kennis op, want elk materiaal heeft voor- en nadelen. Aan het eind van de dag komt het neer op ‘wat voor jou belangrijk is’ dat telt.

Om een keuze te maken overweeg je wat je prioriteiten zijn: 

  • Echt hout uiterlijk?
  • Duurzaamheid?
  • Onderhoudsvereisten?
  • Aanloopkosten?
  • Doorverkoopwaarde?
  • Weerstand tegen de elementen?
  • Weerstand tegen insectenschade?

Kunstof gevelbekleding

Een populaire goedkope optie is vinyl, in een grote verscheidenheid van stijlen die de nerven van hout op een meer voordelige manier hopen na te bootsen.

Voordelen: Vinyl is een goede budget-optie als je op zoek bent naar een lage initiële investering. Het is meestal gemaakt van PVC en is ook bestand tegen insecten.

Nadelen: Vinyl bevelsiding zet uit en krimpt naargelang de temperatuur, waardoor de randen gespannen worden en krom kunnen trekken. Het kan ook periodieke inspectie en onderhoud door een vakman nodig hebben om zeker te zijn dat alle randen van de bevelsiding dicht blijven. Dit is om te voorkomen dat er water binnendringt, wat rot en schimmel tot gevolg heeft. Vinyl bevelsiding heeft een lagere slagvastheid dan de meeste andere opties. 

Bevelsiding van vezelcement 

Bevelsiding met vezelcement is een van de duurdere niet-houten opties, gemaakt van een combinatie van houtpulp en Portland cement. Het wordt met spijkers aan de zijkant van een gebouw bevestigd.

Voordelen: Een van de voordelen van vezelcement bevelsiding ten opzichte van andere materialen is dat het geschilderd en overgeschilderd kan worden. Je kunt het ook voorgeschilderd kopen.

Nadelen: Hoewel vezelcement duurzaam is, heeft het ook zijn nadelen. Vezelcement is weinig flexibel en heeft een lage slagvastheid, wat tot scheuren kan leiden. Het kan water absorberen, wat tot schimmel en rotting leidt. Regelmatig schilderen en breeuwen zal nodig zijn, als onderdeel van het gewone onderhoud van dit materiaal.  

Hardhouten 

Er zijn verschillende hardhouten platen die je naar eigen smaak en stijl kunt kiezen. Ipe hardhouten bevelsiding, FSC Machiche, Garapa, Cumaru, en thermisch gemodificeerde bevelsiding zijn allemaal lang houdbare natuurlijke houten bevelsiding opties.

Voordelen: Deze hardhouten soorten zijn van nature bestand tegen rot en insecten en hebben geen chemische voorbehandeling nodig. Het Climate-Shield® platen laat vocht ontsnappen, dus geen zorgen over ingesloten vocht, en geen breeuwen en afdichten bij het onderhoud. Het kan gemakkelijk schoongemaakt worden als dat nodig is. Je kunt je hardhouten bekleding op natuurlijke wijze laten verouderen tot een zacht zilvergrijs patina, voor een ‘onderhoudsarme’ bekleding.  

Nadelen: Een duurdere initiële investering, maar het rendement is hoog en de levenscycluskosten zijn opmerkelijk laag. Af en toe bijschaven is nodig om het ‘als nieuw’ houten uiterlijk te behouden.

Trespa platen

Trespa platen zijn over de hele wereld zeer gerespecteerd. HPL staat voor High Pressure Laminate en dit is een bekleding met een houtlook van zeer hoge kwaliteit. 

Voordelen: een trespa plaat is van zeer hoge kwaliteit, ziet eruit als echt hout en hoeft niet afgewerkt te worden. Mataverde garandeert hun prestaties en kleurstabiliteit gedurende tien jaar. Je kunt kiezen uit acht aantrekkelijke houtdecor kleuren en meer. Trespa heeft de warme uitstraling van natuurlijke hout variaties in kleur en nerf. Uitzonderlijk weinig onderhoud. Regelmatig onderhoud blijft beperkt tot af en toe een schoonmaakbeurt als dat nodig is. Trespa beplanking heeft ook een extreem hoge slagvastheid, weerbestendigheid, hoge weerstand tegen verbleken en nog veel meer. 
Nadelen: Trespa kan een hogere initiële investering zijn dan sommige andere bekleding opties. Maar de levensduurkosten zijn aantoonbaar veel lager dan die van vinyl of andere goedkopere alternatieven.