tuin-beplanten

Hoe plan je de verbouwing van je tuin?

In tijden waarin we meer dan ooit thuiswerken en kiezen voor een staycation, is het belang van een mooie en comfortabele tuin alleen maar toegenomen. Maar hoe begin je daar nu aan en wat komt er allemaal bij kijken? Onderstaande info zet je al een heel eind op weg.

Wat kan je allemaal veranderen aan je tuin?

Er zijn grosso modo vier elementen die bepalend zijn voor het uitzicht van je tuin.

Rond je tuin

Hoe baken je je tuin af? Met een haag? Of kies je voor een schutting, al dan niet in combinatie met een poort?

De bestrating

Dit is het functionele element. Welke paadjes heb je nodig? En waar wil je je terras? Ga niet alles betonneren, want dan heb je te weinig waterafvoer. Kies voor kwaliteitsmaterialen, zodat je niet reeds na enkele jaren je scheef en kapot terras alweer moet uitbreken.

De beplanting

Hou bij het beplanten rekening met de verschillende bloeitijden. Zo heb je in elk seizoen iets wat mooi bloeit. Kies voor verschillende hoogtes en structuren. Bepaal of een moestuin iets voor jou is. En denk goed na waarvoor je grasperk moet dienen.

De accessoires

Een tuin is niet enkel om naar te kijken. Er moet ook in geleefd worden. Een tuinhuis kan hierbij handig zijn. En de juiste tuinverlichting zorgt ervoor dat je ’s avonds lang kunt genieten, zowel in de zomer als in de winter, eventueel in combinatie met terrasverwarming. Genieten kan je bijvoorbeeld doen in tuinsets voor 4 personen van hout en aluminium. Met de passende tuinverlichting erbij is het hier heerlijk relaxen.

Op welke manier ga je te werk?

Het best kan je eerst voor jezelf een moodboard maken, afhankelijk van je budget. Denk ook na over het beste moment voor de verbouwing en bespreek je plannen met een tuinaannemer. Vergelijk enkele offertes om met een gerust gemoed te starten met de verbouwing.

Wat is het kostenplaatje?

De kosten van een verbouwing lopen heel erg uiteen, van enkele honderden tot tienduizenden euro’s. Je budget zal allesbepalend zijn. Doe je alles zelf, dan heb je enkel de kostprijs van je materialen. Doe je beroep op professionals, dan zullen de kosten snel oplopen, maar dan hoef je je nergens zorgen over te maken en is alles keurig uitgevoerd. En dan is het aan jou om te relaxen in één van de gekozen tuinsets voor 4 personen van hout en aluminium.