Hoe kun je houten meubels bleken

Hoe kun je houten meubels bleken?

Door houten meubelen te bleken, wordt de algehele kleur van het hout lichter, waardoor het een schone, heldere uitstraling krijgt. Hoewel bleken niet bedoeld is om vlekken te verwijderen, zal het de vlekken proportioneel lichter maken en hun visuele impact verminderen. Bleek houten meubelen om het te helpen herstellen met een frisse, natuurlijke uitstraling voor latere blanke lak of kleuring.

Wat is houtbleken?

Door te bleken worden de oliën in het hout die de kleur beïnvloeden chemisch afgebroken, waardoor het hout lichter wordt of de kleur volledig verdwijnt. Er zijn 3 manieren om houten meubels te bleken, hieronder nemen we ze alle drie onder de loep.

Was bleekmiddel

Gebruikelijk bleekmiddel voor huishoudelijk wasgoed kan worden gebruikt om hout te bleken. De mildste optie van bleekmiddel voor wasgoed zal het hout bij de eerste doorgang minimaal lichter maken, dus er zijn verschillende behandelingen nodig. Een huishoudelijk chloorbleekmiddel is de beste keuze om geld te besparen en het hout lichter te maken in minder heftige stappen dan met andere methoden.

Oxaalzuur

Oxaalzuur, een organische stof, is een poeder of kristal dat zich vermengt met heet water om een ​​effectieve algehele hout bleekoplossing te creëren. Oxaalzuur kan ook worden gemengd met een kleine hoeveelheid water om een ​​pasta te maken voor het verlichten van vlekken.

Tweedelig (A/B) bleekmiddel

Ook wel A/B-bleekmiddel genoemd, gebruikt tweecomponenten bleekmiddel twee oplossingen, namelijk natriumhydroxide en waterstofperoxide, die worden gemengd om een ​​zeer sterke oplossing te creëren. Tweecomponenten bleekmiddel werkt goed met zware, donkere houtsoorten die licht moeten worden gemaakt en met zwaar gebeitste of onzuivere houtsoorten. Tweecomponenten bleekmiddelen kunnen behoorlijk duur zijn. 

Veiligheidsoverwegingen

Neem veiligheidsmaatregelen in acht bij het omgaan met chloorbleekmiddel, oxaalzuur en tweecomponenten bleekmiddel. Alle stoffen zijn giftig en kunnen dodelijk zijn als ze worden ingeslikt. Wat je nodig hebt om een houten meubel te bleken:

– Uitrusting / Gereedschap

– Kwast met synthetische haren

– Latex handschoenen

– Verfschraper

– Oscillerende schuurmachine

– Plamuurmes

– Katoenen lappen

– Spons

– Glazen bak

– Oogbescherming en een mondkapje of gasmasker

– 120-korrel schuurpapier

– Bleekmiddel (bleekmiddel, oxaalzuur of tweecomponenten bleekmiddel)

– Natuurlijke verfafbijtmiddel

– witte azijn

Hoe een houten meubel te bleken:

Werkgebied voorbereiden

Werk alleen in een goed geventileerde ruimte. Buiten werken in het zonlicht versnelt de blekende werking, en het helpt het hout tussen de lagen sneller te drogen. Leg plastic onder de houten meubels.

Bescherm jezelf

Van verfafbijtmiddelen tot bleekmiddelen, de ingrediënten die worden gebruikt voor het bleken van houten meubels zijn giftig. Draag latex of latex-vervangende waterdichte handschoenen, oogbescherming en ademhalingsbescherming.

Verf en coatings van meubels verwijderen

Verf, beits en andere coatings op het hout fungeren als barrières die voorkomen dat het bleekmiddel het hout lichter maakt. In plaats van giftige verfafbijtmiddelen te gebruiken, kun je proberen de coatings te verwijderen met niet-giftige, minder bijtende, natuurlijke verfafbijtmiddelen op citrus- of sojabasis of door het hout te schrapen terwijl je een hete lucht pistool gebruikt.

Schuren

Schuur het meubel grondig met schuurpapier korrel 120 om alle coatings te verwijderen. Ingebedde vlekken en verf dat niet door de verfafbijtmiddel zijn verwijderd, moeten door te schuren worden verwijderd.

zo kun je houten meubels bleken

Bleekoplossing toepassen

Breng de bleekoplossing in één laag aan op het meubel. Vermijd overlappingen. Houd de borstel voortdurend in beweging. Breng de oplossing gelijkmatig over het hele stuk aan. Breng op de ene plek van het meubel niet meer aan dan op de andere plekken. Begin bij verticale oppervlakken onderaan en werk naar boven toe.

– Was bleekmiddel en oxaalzuur: gebruik een spons om een ​​oplossing van een deel witte azijn en een deel koud water aan te brengen om de oplossing tussen de lagen te neutraliseren.

– Tweecomponenten bleekmiddelen: tussen de lagen met een spons afspoelen met koud water.

Meerdere lagen aanbrengen

Breng meerdere lagen bleekmiddel aan, afgewisseld met neutralisator of spoel af om het gewenste hoge lichtheid niveau te bereiken. Was bleekmiddel kan tot vijf of meer keer nodig zijn om het hout lichter te maken.

Tip

Het is belangrijk om de bleek-spoel-droogcycli goed uit te spreiden, zodat het hout tussen elke cyclus volledig kan drogen. Hierdoor kunnen de bleekmiddelen goed werken en kun je het verloop van de oplichting beter beoordelen.

Nog een keer schuren

Schuur een laatste keer met 120-korrelig papier en schakel dan over naar een fijnere korrel, zoals 220-korrel schuurpapier. Vermijd diep schuren na het bleken van het hout, omdat dit de gebleekte houtcellen verwijdert en het oppervlak terugbrengt naar donkere houtlagen. Ceder, kastanje, iep, redwood en palissander zijn moeilijk te bleken. Bel een professionele houtbewerker voor hulp bij het verlichten van deze houtsoorten.