badkuip overspuiten

Hoe kun je een badkuip overspuiten en hem er weer als nieuw uit laten zien?

Is jouw badkamer verouderd? Voelt de gebruikt en misbruikt? Het probleem kan de oude badkuip zijn, of meer specifiek, de saaie afwerking van het oude bad. Zelfs als je de badkuip regelmatig schoonmaakt, kan de afwerking van de badkuip de hele kamer er groezelig uit laten zien. Het bad moet mogelijk opnieuw worden afgewerkt. Het overspuiten van een badkuip is het aanbrengen van een harde epoxy coating over het bestaande glasvezel- of acryl oppervlak van een badkuip met behulp van een verfkwast of airbrush. Laten we eens kijken naar de symptomen van een badkuip die moet worden opgeknapt.

Tekenen dat jouw badkuip opnieuw moet worden afgewerkt

De oude badkuip glanst niet meer. Nieuwe badkuipen zijn geglazuurd en hebben meestal een mooie glans. Na verloop van tijd, en na veelvuldig dagelijks gebruik, kan die afwerking echter slijten, waardoor een dof, saai uiterlijk ontstaat. Niet alleen is de glans verdwenen, maar waarschijnlijk is ook het beschermende oppervlak weggesleten. Het overspuiten kan de glans en de bescherming opfrissen.

Het bad was misschien sprankelend wit, maar na verloop van tijd kan het er vlekkerig en beige uit gaan zien. Een goed afgewerkte kuip is geglazuurd, waardoor een niet-poreuze afwerking ontstaat. Zodra die afwerking echter wegslijt, wordt het bad poreus en kan het vuil zich in het oppervlak nestelen. Schrobben met agressieve badkamerreinigers helpt niet altijd en kan de saaie afwerking er erger uit laten zien. 

Je kinderen zijn waarschijnlijk opgegroeid met speelgoed in bad tijdens het baden, maar misschien was niet al dat speelgoed zacht en bad vriendelijk. Misschien geef je je honden hun bad en hebben de klauwen op hun poten het oppervlak bekrast. Misschien heb je zelfs iets zwaars, zoals een douchestang, laten vallen en het oppervlak beschadigd. Als je de afwerking van een badkuip afbreekt, kan het staal of gietijzer onder het oppervlak zichtbaar worden, dat kan roesten en er vreselijk uit gaan zien.

Je vintage bad heeft een update nodig. Een huis uit de jaren vijftig mag dan zo solide zijn als een rots, maar dat roze, baby blauwe of mintgroene bad kan de rest van de badkamer verouderd doen aanvoelen. Door het bad een nieuwe oppervlakte te geven, kan het een helderder, wit oppervlak krijgen als aanvulling op de rest van jouw badkamer. Kortom, er kunnen allerlei redenen zijn om je badkuip op te moeten knappen.

bad overspuiten

Voordat je begint aan het opknappen van je badkuip

Het is belangrijk om te weten dat het zelf overspuiten van de badkuip niet zo makkelijk is. Afhankelijk van je ervaring en capaciteiten is het resultaat misschien niet zo goed als dat van professionals. Als je echter handig bent, vind je het misschien leuk om nieuwe technieken te leren. Het opknappen van de badkuip kan een eenvoudig weekend project zijn. Toch kan het een goed idee zijn om informatie op te zoeken van professionals, voor het geval de klus toch moeilijker is dan gedacht.

Proces voor het overspuiten van badkuipen

– Lees en volg de instructies van de fabrikant die bij de reparatieset zijn geleverd. Gebruik alleen zoals aangegeven.

– Ventileer de kamer. Hoewel veel kits voor het overspuiten van badkuipen geurloos zijn, is het in je eigen belang om de ruimte geventileerd te houden terwijl je werkt. Open nabijgelegen ramen en laat de ventilator eventueel draaien.

– Draag persoonlijke beschermingsmiddelen, inclusief rubberen handschoenen en adembescherming, vooral bij het schuren van de kuip.

– Schroef en verwijder alle metalen hardware uit de badkuip. Dit is inclusief de kraanuitloop en afdekplaten. Gebruik een plamuurmes om vuil en kitresten van openingen te verwijderen.

– Maak het bad grondig schoon. Verwijder de afdichting van de voegen rond de kuip. Mogelijk moet je een chemische kitverwijderaar gebruiken om het oppervlak van de kuip te ontdoen van alle sporen van kitresten. Schrob het oppervlak van de kuip grondig met een schuurmiddel. Spoel volledig af met schoon water.

– Bedek gebieden rond het bad, inclusief de vloer en muren, met schilderstape en doeken.

– Ets het oppervlak van het bad door het etspoeder van de kit te combineren met water en het op het oppervlak van het bad aan te brengen. Het etspoeder moet helpen de oude afwerking voor te bereiden, zodat de nieuwe coating aan het oppervlak van de kuip hecht. Schrob het oppervlak van de kuip met een schuursponsje. Spoel de badkuip volledig af met schoon water.

– Gebruik #400 of #600 nat/droog schuurpapier om het bad te schuren terwijl het bad nog nat is. Hierdoor wordt het oppervlak van de kuip verder opgeruwd, waardoor de nieuwe coating beter aan het oppervlak hecht en niet loslaat na al je harde werk. Schuur en ruw de hele kuip op, inclusief de hoeken en randen. Spoel het bad af en laat het drogen.

– Breng de primer van de kit aan op het oppervlak van de kuip met een schuimborstel en verfroller. Volg alle instructies op het etiket. Laat de primer drogen.

– Volg de instructies op het etiket van de kit om de epoxycoating te mengen door de verharder/katalysator in de epoxyhars te mengen. De epoxycoating begint na het mengen uit te harden, dus wees voorbereid om de coating in één keer op het hele bad aan te brengen.

– Gebruik een verfroller om de coating op de zijkanten van de badkuip aan te brengen. Om lijnen en druppels te voorkomen, wissel je af met horizontale en verticale rolbewegingen. Gebruik de sponskwast in de hoeken en andere moeilijk bereikbare plaatsen.

– Volg de aanwijzingen op het etiket met betrekking tot de timing van het aanbrengen van de tweede laag.

– Laat de tweede laag drogen en uitharden, volgens de aanwijzingen op het etiket. Het uitharden kan tot drie dagen duren. Houd de ruimte geventileerd.

– Sluit het bad af met verse siliconenkit en laat het uitharden. Installeer de hardware opnieuw.