Hoe kom ik erachter welk glas ik in mijn ramen heb?

Isolatie is vandaag de dag een belangrijk onderwerp voor in je huis. Isolatie via dubbele, of HR beglazing is één van de belangrijkste manieren voor het isoleren van je huis. Maar wat als je je huis nog niet zolang geleden gekocht hebt en niet weet welk type glas je hebt, hoe weet ik welk glas ik in mijn ramen heb en hoe kan ik het type glas herkennen?   Kan ik dubbel glas herkennen en hoe herken je HR glas? Meer informatie over het herkennen of kiezen van glas? Lees dan hier meer.

Hoe weet ik welk glas ik in mijn ramen heb?

Enkel glas is gemakkelijk te herkennen, aangezien enkel glas vaak met kit wordt afgewerkt en geen aluminium strip heeft. Het verschil tussen dubbel glas en HR glas is moeilijker te herkennen. Het makkelijkste is, om te kijken wat voor codes er op de aluminium strip staan. Deze voer je in op een zoekmachine en je komt dan vaak uit bij de fabrikant, waar je kan ontdekken of je HR Glas of dubbel glas hebt. Dubbel glas herkennen, kan je sowieso door de aluminium strip en bij HR glas staat er bij de code vaak ook HR. Het type glas herkennen is dus niet zo moeilijk.

Hoe herken je HR glas?

HR, oftewel hoog rendement glas zijn er in diverse variaties. Gewoon dubbel HR glas, HR+, HR++ en HR+++ Glas. Standaard HR glas bestaat uit twee glasplaten, die luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat er een isolerende ruimte tussen glas en spouw ontstaat. Bij HR+ glas wordt de lege ruimte met gas gevuld, meestal argon of krypton en heeft het glas een speciale coating. De grote van de ruimte, tussen de twee glasplaten bepaald of glas HR+, of HR++ is. Hoe groter de ruimte, des te meer isolatiewaarde het glas heeft. HR++ is het meest gebruikte HR glas. HR+++ wijkt af van het overige HR glas, aangezien deze niet uit twee, maar drie glasplaten bestaat.

Overige soorten glas

Er bestaan nog talloze andere glassoorten, meestal voor specifieke doeleinden. Zo is er brandwerend glas, voor brandgevaarlijke ruimtes. Woon je op een plek waar voortdurende de zon op een bepaalde plek schijnt, dan is zonwerend glas ook heel handig. Er wordt dan aan de binnenkant van het glas een heel dun laagje metaal aangebracht. Deze metaallaag, houdt de warmte van de zon tegen en zorgt er ook voor dat de warmte die aanwezig is in de woning, teruggekaatst gaat worden.