vastgoedproject financieren

Hoe financier je een vastgoedproject wanneer de bank twijfelt?

Het kan gebeuren dat je als ontwikkelaar op de vastgoedmarkt een project tegenkomt, waar met de juiste investering het nodige geld valt te verdienen. De bank, van oudsher de gebruikelijke kredietverstrekker, kan er de nodige twijfels over hebben. Zodoende dat je ook op zoek moet om projecten op een andere manier te financieren. 

Met jarenlange ervaring op de vastgoedmarkt, weet je inmiddels een bijzondere kans te herkennen. Ondanks het feit dat een bank, waar je normaal gesproken de benodigde financiering regelt, het niet altijd eens is met de door jouw opgestelde evaluatie, probeer je altijd een manier te vinden om de projecten waarin jij gelooft, op de een of andere manier te kunnen financieren. 

Alternatieve kredietverstrekkers

Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg alternatieven, wanneer je in een specifiek project gelooft. Wie project financiering via een bank probeert te regelen, zal merken dat er allerlei voorwaarden worden gesteld, alvorens de financiering wordt goedgekeurd. Het is vaak een tijdrovend proces, waar je als belegger zo min mogelijk afhankelijk van wilt zijn. Tijd is immers geld en hoe langer het duurt om de financiering voor een project rond te krijgen, hoe groter de kans dat een concurrent je een stap voor. 

Het kan voorkomen dat je met een overbruggingsfinanciering een project kunt overbruggen om daarna verder te ontwikkelen. Een zogenaamde overbrugging heeft meestal een relatief hoge rente en een lage aflossing. Als vastgoedprofessional kan je op deze manier vaak extra ruimte en tijd winnen. Als voorwaarden dien je rekening te houden met een looptijd van maximaal drie jaar en eventuele eisen voor transformaties, overbruggingen en regels voor de aan- en doorverkoop van vastgoed.

Een betaalbare rente en lage aflossing

Voor de ontwikkelaar die zich bewust is van de mogelijkheden van een project, kan een specifieke financiering voor de afwikkeling van een project interessant zijn. Hierbij is over het algemeen sprake van een betaalbare rente en een lage aflossing, zodat het realiseren van een project kan worden gefinancierd.

Met name vastgoedprofessionals zijn gebaat bij deze manier van krediet verstrekken, aangezien zij goed kunnen inschatten hoe de gemaakte kosten opwegen tegen de verdiensten aan een bepaald project. 

Gelukkig ben je vandaag de dag niet compleet afhankelijk van wat traditionele kredietverstrekkers zoals banken voor je kunnen betekenen, maar kun je ook terecht bij alternatieve partijen die je tegen minder veeleisende voorwaarden, kunnen voorzien van de benodigde financiering waarmee jij een project kunt realiseren.