nieuwe kozijnen plaatsen

Hier moet je rekening mee houden bij het plaatsen van nieuwe kozijnen

Je huidige kozijnen zijn nodig aan vervanging toe. Of misschien heb je wel plannen om een aanbouw te plaatsen of zelfs een geheel nieuw huis te bouwen en is het nu tijd om ook de kozijnen te regelen. Plotseling verkeer je in stress. Want er is wel héél veel keus. Dat roept veel vragen op. Want wat zijn nu de beste kozijnen? Waar moet je precies op letten bij het kiezen van nieuwe kozijnen? 

Er zijn een aantal punten die van belang zijn bij het kopen van nieuwe kozijnen. Als je met deze specifieke punten rekening houdt, kun je eigenlijk nooit een verkeerde beslissing maken. Maar welke punten zijn dit precies? In dit artikel sommen we ze even kort op. 

Het juiste materiaal kiezen 

Ten eerste is het goed om over het materiaal na te denken. Welk materiaal is geschikt voor jouw woning? Hierbij kun je met een aantal dingen rekening houden. Bijvoorbeeld de architectuur van de woning. Houten kozijnen passen bijvoorbeeld bij de pastorale stijl, terwijl aluminium kozijnen een wat meer moderne look hebben. Kozijnen van kunststof zijn in heel veel verschillende kleuren en structuren verkrijgbaar en passen daardoor bij vrijwel elk type woning. Vaak beschikken ze ook over imitatie-stijlen. Denk bijvoorbeeld aan een kunststof kozijn in houtlook. Deze is bijna niet te onderscheiden van echt hout, maar beschikt wel over de voordelen van kunststof.

Welk materiaal je kiest, hangt dus vooral af van de eigen wensen en de architectuur van de woning. Houd er wel rekening mee dat elk materiaal weer over andere voor- en nadelen beschikt. Doe daarom goed onderzoek en zet deze voor en tegens voor jezelf op een rijtje. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. 

Onderhoud 

Hoeveel onderhoud wil je jaarlijks kwijt zijn aan de kozijnen? Nieuwe kozijnen zijn nou eenmaal een investering. Dan wil je hier wel zo lang mogelijk plezier van hebben. Het zou zonde zijn als de kozijnen na enkele jaren weer vervangen moeten worden, omdat ze door slecht onderhoud beginnen te rotten. Daarom goed om hier even over na te denken. 

Hout vraagt zonder twijfel het meeste onderhoud. Om in goede conditie te blijven, moeten houten kozijnen eigenlijk jaarlijks geschilderd worden. Dit kost tijd, energie en geld. Kunststof kozijnen willen daarentegen juist vooral met rust worden gelaten. Ze trekken minder vuil aan, zijn bestand tegen alle weersomstandigheden, kleurvast en rotten niet. Hierdoor is enkel een jaarlijks sopje voldoende om ze mooi te houden. Op het gebied van onderhoud heb je hier dan ook nauwelijks omkijken naar. 

Budget 

Het budget is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. Logischerwijs moet de aankoop van nieuwe kozijnen wel passen binnen jouw begroting. Bedenk dus van tevoren goed hoeveel je maximaal wil uitgeven aan nieuwe kozijnen. Houd echter ook rekening met de lange termijn. Sommige kozijnen zijn in aanschaf bijvoorbeeld goedkoper, maar brengen op de lange termijn juist weer meer kosten met zich mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderhoud. Ook de levensduur speelt natuurlijk een belangrijke rol.