heftruck

Het zoeken van de juiste heftruck

Bij het zoeken naar een heftruck of pallet truck van STILL te koop of te huur kun je je wellicht overweldigd voelen door de vele verschillende soorten. Omdat elke wagen een ander doel dient, kan het vinden van de perfecte ontmoedigend lijken. Door de verschillende toepassingen, voor- en nadelen van elke machine te vergelijken, kun je de meest geschikte optie voor jouw bedrijf of specifieke taak bepalen. Lees verder voor meer informatie over alle soorten vorkheftrucks en het onderhoud ervan.

Een vorkheftruck met contragewicht nemen

Elektrische pallettrucks of vorkheftrucks met contragewicht hebben een vork aan de voorkant en een gewicht aan de achterkant voor stabiliteit. Ze zijn in de eerste plaats ontworpen voor gebruik binnenshuis, maar veel hebben ook buitenfuncties. Er zijn driewielige, vierwielige en gas aangedreven versies beschikbaar. Elektrische opties worden meestal beschouwd als elektrische scooters, terwijl benzineauto’s massieve of luchtbanden hebben.

Elektrisch tegengewicht in combinatie met drie wielen

Driewielige elektrische contragewichten werken alleen op drie wielen, wat hun navigatie controle verbetert. Ze kunnen strak draaien terwijl ze door smalle gangpaden en productielijnen bewegen. De meeste modellen hebben een laadvermogen van 3.000 lbs., of 1.360 kg. Toepassingen voor de driewielige elektrische hefbrug met contragewicht zijn onder meer binnen- en buitentoepassingen en het rekken voor goederen. Het contragewicht maakt ze zeer productief, en de wendbaarheid biedt veelzijdigheid. Driewielige elektrische contragewichten worden het meest gebruikt in de voedingsmiddelen-, dranken- en verwerkende industrie. De belangrijkste fabrikanten zijn CESAB, Crown, Mitsubishi en Toyota.

Een heftruck met elektrisch tegengewicht en 4 wielen

De verlenging van het 3-wiel elektrisch contragewicht is een vierwiel. Deze magazijntrucks worden vaak binnen en in winkels gebruikt. Het elektrische contragewicht op vier wielen heeft ook een laadvermogen van 3.000 pond of 1.360 kg. Omdat ze worden aangedreven door elektriciteit, hebben ze een lichter contragewicht nodig dan op gas, omdat de batterij zorgt voor kracht en stabiliteit. De vierwielige elektrische contragewichten kunnen tot in het schap worden verplaatst omdat ze geen draagarmen hebben. Het basismodel heeft alleen een lift, maar cabines, zijverschuivers en een mastkantelmechanisme zijn vaak als optie verkrijgbaar.

Het werken met tegenwicht op gas

Een andere vorm van heffen met contragewicht is het gasaangedreven contragewicht. De standaarduitrusting is elektrisch, maar de gas- en dieselversies hebben zo hun voordelen. Als je liever bespaart op je elektriciteitsrekening en niet in de gelegenheid bent om  regelmatig de accu op te laden, kun je gebruik maken van een contragewicht lift op gas.  Deze contragewichten lijken veel op de driewieler- en vierwielerversies, maar hebben een zwaarder contragewicht nodig omdat ze geen batterij hebben voor stabiliteit. Je kunt ze in dezelfde situaties gebruiken als andere contragewicht liften als je over de benodigde accessoires beschikt.