Het gebruik van MDF-plaatmateriaal

Tegenwoordig ziet u steeds vaker dat er mdf-platen worden gebruikt in de meubelindustrie en interieurbouw. Dat is natuurlijk niet voor niets. De mdf-platen hebben een goede dichtheid en zijn goed te zagen, frezen, schuren en boren. Daarom worden deze platen veel gebruikt bij interieurtoepassingen. Daarbij kunt u denken keukens, bureaus, bedden, kasten, nachtkastjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook de balie in een kantoor of ziekenhuis is vaak van MDF-plaatmateriaal gemaakt. Er worden tegenwoordig alle soorten ontwerpen van MDF-plaatmateriaal gemaakt. Dat komt ook, omdat het gemakkelijk gebogen kan worden. Het plaatmateriaal van mdf dat gebogen kan worden, heeft vaak een dikte van 9 mm waarmee mooie ronde vormen gecreëerd kunnen worden. De plaat die gebogen moet worden heeft aan één zijde langsgroeven en aan de andere zijde dwarsgroeven. Daardoor kunnen er mooie receptiebalies van gemaakt worden.

Wat is MDF-plaatmateriaal?

De volledige benaming van de afkorting mdf betekent “Medium Density Firbeboard”. Dat wil zeggen: “geperst board met een middelhoge dichtheid”. Bij de productie van de mdf- platen dat uit houtvezels bestaat, worden de vezels onder een hoge druk en temperatuur samengeperst, terwijl er kunstharsen worden toegevoegd. Daardoor wordt het een geheel. Een gangbare mdf-plaat heeft de maten van 244x122x18 mm. Het is een voortreffelijk plaat om mee te kunnen decoreren. Omdat de vezels van het materiaal gelijkmatig verdeeld en dicht zijn, zijn de platen zeer goed te bewerken. Doordat het oppervlak van de plaat glad is, krijgt u bij het gebruik van deze platen snel een mooi strak en afgewerkt geheel. Het materiaal wordt volgens een duurzame methode gemaakt, zodat er geen schade aan de natuur wordt toegebracht. Wanneer u een mdf plaat 18mm wil aanschaffen, moet u op een prijs rekenen van ongeveer € 30 per plaat. Omdat de prijzen van hout de laatste tijd sterk in prijs stijgen, is het verstandig om eerst de prijzen bij verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Dat geldt zeker ook voor de mdf plaat 18mm. Daardoor kunt u behoorlijk wat besparen op de kosten.

Een mdf-plaat

Een mdf-plaat is niet alleen, maar een houten plaat. Van een mdf-plaat worden ontzettend veel dingen gemaakt. Voor veel verschillende toepassingen is er altijd wel een mdf-plaat verkrijgbaar. Er zijn veel verschillende diktes. U kunt het plaatmateriaal aanschaffen van 3 mm tot een dikte van 38 mm. Er zijn ook verschillende groottes verkrijgbaar. Voordat u aan uw karwei begint, kunt u de platen op maat laten zagen. Bij iedere goede bouwmarkt zal men de platen op maat zagen als u dat wenst. Wanneer u met de juiste platen thuiskomt, is het voor u eenvoudiger om uw karwei af te ronden.