wijnkoelkast nodig

Heeft jouw keuken een wijnkoelkast nodig?

Ben je een fanatieke wijndrinker en wil je graag het uiterste uit dit bijzondere druivensap halen? Dan is een wijnkast kopen het overwegen waard!

Een echte wijnkenner weet dat er veel verschillende factoren invloed hebben op de smaak van de wijn. Dit geldt niet alleen voor de omstandigheden waaronder de druiven groeien, maar ook het daaropvolgende proces, namelijk wanneer de wijn al in de fles zit. 

De ideale temperatuur

Of je nu zelf een flesje opentrekt of het aan gasten serveert, als je de wijn in een wijnkoelkast bewaart is deze altijd op de perfecte temperatuur: niet te warm en niet te koud. Veel mensen denken dat je een witte wijn prima in een reguliere koelkast kunt bewaren, maar dit is niet altijd het geval. Voor goedkopere flessen is dit niet zo’n probleem, die kunnen wel bewaard worden in 4-6 graden celsius en een vochtige omgeving, maar als je naar een meer complexe wijn kijkt ligt de ideale temperatuur tussen de 11 en 12 graden celsius. Je koelkast is altijd kouder dan dat. 

Hetzelfde geldt voor rode wijn. Deze wordt over het algemeen warmer gedronken, (lees: kamertemperatuur) maar dit is eigenlijk al aan de hoge kant. De gemiddelde temperatuur binnenshuis ligt in Nederland tussen de 20 en 22 graden celsius. De smaak en geur komt echter het beste tot zijn recht tussen de 17 en 19 graden celsius.

De ideale omgeving

Niet alleen de temperatuur is van belang, ook het afstoten van het licht met UV-werende deuren, de schokbestendigheid en de vochtregulator zorgen ervoor dat de wijn beschermd wordt tegen een vervroegd verouderingsproces.

Omdat de wijnkoelkast niet geschikt is om je wijn langere tijd in te bewaren, wordt aangeraden de flessen binnen drie maanden te nuttigen. Drink je niet zo snel? Overweeg dan een wijnklimaatkast. 

Plaatsingsmogelijkheden

De wijnkoelers zijn zo ontworpen dat deze gemakkelijk in de keuken ingebouwd kunnen worden, maar ook op zichzelf een mooie toevoeging aan het interieur kunnen zijn. Waarvoor de kast geschikt is (inbouw of los) staat duidelijk aangegeven als je een exemplaar aanschaft. Bouw je hem graag in, maar is je aanrecht iets hoger of lager? Geen probleem, met een kleine aanpassing past het (bijna) altijd in jouw keuken. Gebruik je de kast als een echte eyecatcher en wil je deze graag los plaatsen in de keuken, woonkamer of waar dan ook, dan is dat uiteraard mogelijk. Het design is tijdloos, waardoor je hier jarenlang plezier van zult hebben en niet bang hoeft te zijn dat het niet bij je stijl past.

Een wijnkoelkast is dus perfect als je vaker één soort wijn drinkt binnen een redelijk korte tijd. De kast zorgt ervoor dat de ideale omstandigheden nagebootst worden en je nóg meer kunt genieten van je favoriete drankje. Een goede investering voor de echte liefhebber!