tips voor het behangen van een wand

Handige tips voor het behangen van een wand  

Je kunt je woning snel en gemakkelijk een nieuwe uitstraling geven door deze te behangen. Of je nu kiest voor behangen met patroon of een effen wandje, er is heel veel mogelijk. Is behangen moeilijk? Welnee. Met deze tips voor het behangen van een wand lukt het jou ook.

De voorbereiding

Een van de tips voor het behangen van een wand is, een goede voorbereiding. Zeker bij het behangen voor beginners is dit een heel belangrijk aspect. Als je hier geen aandacht aan schenkt, zal het resultaat alleen maar tegenvallen. Je begint altijd met een vlakke ondergrond waarin scheuren en oneffenheden zijn weggewerkt. Heb je een wand die veel vocht opneemt? Bewerk deze dan met een voorstrijkmiddel. Zo weet je zeker dat je behang goed blijft plakken.

Welk behang kies je?

Hoe het resultaat wordt, staat en valt met de keuze voor het behang. Behang is er in ontzettend veel dessins en kleuren te krijgen. Behangen met patroon zorgt ervoor dat de ruimte een specifieke uitstraling krijgt. Veel mensen denken dat behangen met patroon erg moeilijk is, maar als je de banen netjes en recht plakt, kom je een heel eind. Denk er trouwens goed om dat je altijd rollen behang neemt met hetzelfde kleurnummer. Kies ook voor de juiste behangerslijm. Deze moet zowel geschikt zijn voor het behang als voor de ondergrond.

behangen voor beginners

Het aanbrengen van het behang

Een van de belangrijkste tips voor het behangen van een wand is het goed plakken van de eerste baan. Deze moet namelijk loodrecht zijn. Anders kom je op den duur helemaal scheef uit en kun opnieuw beginnen. Met behulp van een schietlood of een waterpas, weet je zeker dat je de eerste baan recht plakt. Vervolgens ga je verder met de volgende banen. Zorg ervoor dat je een paar banen geknipt hebt, zodat je lekker door kunt gaan met behangen. Als je kiest voor vliesbehang, moet je eerst de muur insmeren met lijm. Bij papierbehang smeer je de banen zelf eerst in.

De foutjes wegwerken

Behangen voor beginners houdt ook in dat je te maken kunt krijgen met kleine foutjes en onvolkomenheden. Behangen bij radiatoren is bijvoorbeeld niet gemakkelijk. Het beste snijd je baan af tot ongeveer de helft van de radiator. Met een schone verfroller druk je nu het behang achter de radiator. Luchtbellen in het behang? Prik er met een speld in en wrijf het behang weer vlak met een borstel.