Hamers, welke soorten hamers mogen niet ontbreken in je gereedschapskist.

De verschillende soorten hamers

De hamer is één van de meeste bekende en ook oudst gebruikte gereedschappen. Iedereen heeft wel een hamer in huis voor als er een klusje gedaan moet worden. Je kunt een hamer gebruiken om een simpele spijker in de muur te slaan, maar ook voor grotere projecten is een hamer onontbeerlijk. Er zijn veel verschillende soorten hamers en veel type hamers, voor elke specifieke klus. De meeste soorten hamers zijn wel bekend, maar er zijn ook soorten hamers, die je bijna nooit tegenkomt. De meeste hamers zijn voorzien van een steel van hout.

Soorten hamers

Klauwhamer
Van alle verschillende soorten hamers is de klauwhamer wel de bekendste. De voorkant bestaat uit een vaak ronde en bolle kop (slagvlak). De achterkant van de kop is voorzien van een klauwvormige pen, waarmee oude spijkers te verwijderen zijn. Van de klauwhamer zijn veel verschillende type hamers, die elk hun eigen kwaliteit hebben. Een klauwhamer van deugdelijke kwaliteit heeft een goede verbinding met de steel, zodat deze nooit los komt.

Bankhamer
De bankhamer is oorspronkelijk bedoeld voor de metaalbewerking, maar je kunt er ook een spijker mee in de muur of in hout mee timmeren. De kop is kleiner dan de klauwhamer en het slagvlak is vlak. De achterkant loopt in een punt.

Kaphamer
De kaphamer is geschikt om stenen op maat te maken. Deze hamer zul je dus veel tegenkomen bij stratenmakers. Het slagvlak is vlak en extra groot. De achterkant loop spits af. Hiermee kan steen wat secuurder afgehakt worden.

Fineerhamer
Dit type hamer zie je niet zo heel veel. Het slagvlak is een robuuste, vierkante en vlakke zijde die naar achteren loopt in een platte pen. Deze achterkant kan gebruikt worden om fineer aan te drukken. Je legt de achterkant van de hamer op het samen te persen fineer en met de hand druk je op de platte achterkant van de hamer, zodat het fineer goed samengeperst wordt.

Rubberhamer
Dit is een ideale hamer om te gebruiken op voorwerpen die niet beschadigd mogen raken. De gehele kop bestaat dan ook uit rubber. Deze hamer wordt veel gebruikt om tegels in het zand te slaan.

Voorhamer
Dit is een zeer zware hamer met een lange steel. Deze hamer wordt vooral gebruikt voor sloopwerkzaamheden, waarbij de lange steel dienst doet om kracht te zetten.