Graszaad planten

Graszaad planten in de herfst

Je kunt tijdens het groeiseizoen op elk moment graszaad planten, maar als je dit in de herfst doet, profiteer je van koelere temperaturen en mildere zon. Hoeveel planten staan ​​er in je tuin? Als je een gazon hebt, is het antwoord: te veel om te tellen. Het gemiddelde gazon van een halve hectare bevat miljoenen grasplanten.

Gelukkig groeien deze planten gemakkelijk vanuit zaad. Als een van de meest voorkomende planten op aarde, is gras gemakkelijk te kweken. Toch zijn timing en techniek belangrijk. Met de herfst in de lucht, is het een goed moment om na te denken over het zaaien van wat graszaad om in de lente een weelderig groen gazon te hebben.

Moet je graszaad planten in de herfst of lente?

De herfst is het beste voor het starten van gazons op het noorden, terwijl de lente beter is voor tuinen op het zuiden. De herfst is echter de tijd voor het doorzaaien van zuidelijke gazons met een grassoort in het koele seizoen, zodat ze in de winter groen blijven. 

Wanneer is de beste tijd om graszaad te planten?

Dat hangt af van waar je woont en wat voor soort gras je kweekt. Koelseizoen grassen (Kentucky bluegrass, rietzwenkgras, Engels raaigras) gedijen goed in de koelere temperaturen van de herfst, terwijl warm seizoen grassen (bermuda gras, duizendpoot gras, bahia gras en zoysia gras) hun hoogtepunt bereiken in de late lente en vroege zomer.

Dat zijn optimale tijden voor groei, en bijgevolg de optimale tijden om graszaad te zaaien voor het respectievelijke koele of warme seizoen gras. Als je in de herfst zaait, doe dit dan ten minste 45 dagen voor de verwachte eerste vorst datum. Dat moet vaak zo rond eind september zijn in Nederland.

Graszaden planten in de herfst

Hier lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw herfst graszaad gemakkelijk en effectief ontkiemd.

Grondbewerking

Zoals bij elk tuinbed, is de tijd om de grond te verbeteren vóór het planten. Het is vooral belangrijk voor verdichte bodems of die bodems met voornamelijk zware klei. Verdichte bodems moeten worden losgemaakt; je kunt kleine stukjes maken met een schop vork of een heel bed met een helmstok. Als de grond arm is (bijvoorbeeld ondoordringbare klei of zeefachtig zand), verspreid dan een paar centimeter compost en meng het. Compost helpt kleigrond beter af te voeren en zandgrond houdt vocht en voedingsstoffen vast. Bovendien voegt het voedingsstoffen en nuttige microben toe.

Graszaad planten in de herfst

Graszaad kiezen

Veel graszaden in zakken bevatten meer dan één grassoort of een mengsel van meer dan één variëteit. Dit zorgt voor weerstand tegen omgevingsfactoren zoals droogte of zwaar voetverkeer, en bevordert de genetische diversiteit. Om het de consument gemakkelijker te maken, labelen fabrikanten sommige graszaadmengsels specifiek voor probleemsituaties, zoals schaduw of druk verkeer. Deze mixen bevatten de rassen die het beste bij de situatie passen.

Een populaire mix kan Kentucky bluegrass, fijn zwenkgras en Engels raaigras zijn. Elk heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Kentucky bluegrass vormt een dik, weelderig tapijt, fijn zwenkgras kan goed tegen schaduw en Engels raaigras is bestand tegen zwaar voetverkeer, dus samen vormen ze een formidabele mix. Bovendien geeft snel ontkiemend fijn zwenkgras een beschermende dekking aan het langzaam uit de hand lopende Kentucky bluegrass.

Graszaad planten

Zodra de grond is voorbereid, verspreid je het graszaad. Kleine partijen kunnen met de hand worden gezaaid, maar een handstrooier zal het zaad gelijkmatiger verdelen. Grotere oppervlakken kunnen worden gedaan met een druppel strooier, die het zaad eronder aflegt, of een breedstrooier, die het zaad in een cirkelvormige beweging uitwaaiert.

Zodra je het zaad hebt verspreid, gebruik je een tuinhark om het zaad lichtjes niet meer dan 1 cm in de grond te werken. Als je een heel gazon zaait, overweeg dan om een ​​graswals te huren, die de grond vlak maakt en zorgt voor een beter contact tussen zaad en grond. Daarna mulchen met stro of een biologisch afbreekbare zaad starter gemaakt van papier, een hechtmiddel en zaad startende meststof. Mulch helpt het pikken door vogels te ontmoedigen terwijl de zaden vochtig blijven voor ontkieming.

Graszaad water geven

Hoewel mulch helpt voorkomen dat de zon het zaaibed verbrand, moet je wel water geven. De sleutel is om zaden (en later zachte zaailingen) vochtig maar niet drassig te houden. Een mulch bed heeft ’s ochtends dagelijks water nodig. Een ongeschonden bed heeft twee of drie lichte gietbeurten per dag nodig.

Graszaad planten in herfst

Ontkieming van graszaad: wat te doen als gras ontkiemt?

Het ontkiemen van graszaad duurt vijf dagen tot drie weken, afhankelijk van de soort. Nadat gras zaailingen beginnen te groeien, kun je het water geven afbouwen. De overgang moet geleidelijk zijn, gaande van dagelijks naar om de andere dag naar elke drie of vier dagen en uiteindelijk naar wekelijks!