Gereedschappen slijpen

Als je een klusser bent dan weet je dat je je project pas echt goed kunt afwerken met goed gereedschap. Goed gereedschap werkt gewoon beter en het eindresultaat is vaak ook stukken beter dan wanneer je je moet behelpen met slecht of geen gereedschap. Gereedschappen, zoals zagen, beitels en messen worden na verloop van tijd bot. Je moet dus gereedschap slijpen, zodat je weer scherp gereedschap hebt, waar je professioneel mee aan de slag kunt. Je kunt gereedschap laten slijpen door een professional, maar wanneer je in het bezit bent van bijvoorbeeld een slijpsteen dan is zelf je gereedschap slijpen ook een optie.

Voordelen van gereedschap laten slijpen

• Met scherp gereedschap kun je veel preciezer werken. Je kunt zo op de millimeter werken, zodat het eindresultaat ook perfect is.
• Met het slijpen van je gereedschappen verleng je ook de levensduur van je gereedschap. Een pas geslepen beitel kan bijvoorbeeld weer jarenlang mee.
• Goed voor het milieu. Hoe vaak komt het niet voor dat we oud gereedschap weggooien omdat ze bot zijn geworden? Een goede slijpbeurt is een vorm van hergebruik, waardoor we niet onnodig gereedschap hoeven weg te gooien.

Het slijpen van een beitel

Wanneer je veel met hout werkt dan zijn goed werkende beitels onmisbaar. Om je beitels te slijpen heb je een slijpsteen nodig. Het voordeel van een slijpsteen is dat je de slijphoek kunt instellen. Voor een beitel stel je de slijphoek vast op 25 graden. Je kunt nu je beitel slijpen. Bepaal met een winkelhaak of je juist geslepen hebt. Na het slijpen kunnen er bramen op de beitel ontstaan. Dit kun je wegwerken door de beitel te wetten, met een wetsteen. Kies hiervoor eerst een wetsteen met een grove korrel en daarna met een fijne korrel.

Een handzaag slijpen

Ondanks alle elektrische zagen wordt een handzaag ook nog veel gebruikt. Wanneer je een handzaag wilt slijpen heb je een bankschroef nodig en een driekantige vijl. Hiermee kun je het beste elke tand in de handzaag slijpen. Zet de zaag vast in de bankschroef, eventueel ingeklemd tussen twee blokjes hout. Vijl nu met twee of drie halen in één kant van de tandholte en doe dit bij alle tandholtes. Draai nu de zaag in de bankschroef om en herhaal dit, maar nu aan de andere kant van de tandholtes. Test daarna of de zaag scherp genoeg is.