waterval tuin aanleggen

Een waterval in je tuin aanleggen: hoe doe je dat?

Steeds meer mensen komen erachter hoe leuk het is om water in je tuin te hebben. En dus besluiten ze om een vijvertje aan te leggen. Water geeft een speels effect en wat meer leven in je tuin. Een paar goudvissen erin versterken dat effect nog wat meer. Heb je een redelijk grote tuin, dan zou je ook kunnen kiezen voor koikarpers. Maar dan moet je dus wel behoorlijk wat lengte, breedte en diepte aan je vijver kunnen geven. Wil je nog wat meer beweging in je tuin, dan is een tuin waterval aanleggen een heel goed idee. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Is een waterval bouwen iets voor een expert of valt dit wel onder de doe het zelf bouwprojecten die je makkelijk zelf kunt uitvoeren?

vijver waterval aanleggen

Een waterval bouwen met of zonder pomp

Een waterval creëer je uiteraard door hoogteverschil. Als je al een tuin hebt met bijvoorbeeld verschillende plateaus of een verhoogd terras, dan heb je daarmee al een mooie basis. Heb je dat niet, dan is het niet heel moeilijk om hoogteverschil te creëren. Bedenk ook dat het hoogteverschil een bijzonder effect geeft aan je tuin. Hoogte geeft ook diepte: zo zou je kunnen zeggen. In principe heb je geen pomp nodig als je kiest voor een waterval tuin aanleggen: er zijn namelijk alternatieven. Wil je er zeker van zijn dat het water in jouw waterval lekker blijft doorstromen, dan is een pomp wel een goed idee.

Waterval in je tuin aanleggen; wel of geen planten?

Bij een vijver waterval aanleggen overweeg je vast ook vijverplanten. Leuk! Maar bedenk dat niet elke waterplant goed tegen veel beweging kan. Een waterval kan de groei van een waterplant zelfs flink tegenwerken en dat is waarschijnlijk niet wat je wil. Laat je adviseren over welke waterplanten wel of niet geschikt zijn. En natuurlijk is het belangrijk om de waterplanten een goede plek te geven bij een vijver waterval aanleggen. Hoe dichter bij de waterval: hoe meer stroming. Des te verder van de waterval: des te minder stroming en dus ook minder beweging.

Wees blij met insecten

Sommige mensen zien insecten als indringers, beestjes die schade aanrichten in hun tuin. Maar gelukkig weten veel tuinliefhebbers dat veel insecten juist heel nuttig zijn. Wacht dus met ze te bestrijden, want ook door een waterval tuin aanleggen trekt jouw tuin nieuwe insecten aan. Ben jij overtuigd van het nut van beestjes als je hebt besloten voor een tuinwaterval aanleggen? Zorg dan bijvoorbeeld voor waterplanten die grote bloemen krijgen.