verstopt toilet repareren

Een verstopt toilet repareren

Reparatie aan een toilet is een klus die mensen vaak zelf oppakken, omdat toilet reparaties vaak redelijk eenvoudig zijn, maar ook omdat een niet werkend toilet meestal een urgent probleem is. Een loodgieter bellen voor een toilet reparatie betekent vaak een duur bezoek. Het kan ook erg ongemakkelijk zijn als het toilet niet werkt.

Gelukkig zijn veel toilet reparaties relatief eenvoudig uit te voeren, vooral als je een beetje handig bent. Het enige dat je nodig hebt, is wat basiskennis van hoe het toilet werkt, stapsgewijze begeleiding en een paar gereedschappen, zoals een tang, schroevendraaier en sleutel.

Hoe een verstopt toilet te repareren

Je kunt een toilet verstopping meestal verwijderen met een ontstopper of een toilet boor, tenzij de verstopping diep in de afvoerleidingen zit. Dan heb je wellicht een ontstopper nodig.

Er zijn twee verschillende soorten verstoppingen. De meest voorkomende is een verstopping die simpelweg voorkomt doordat het afval en het water in de afvoer terechtkomen. De tweede, een meer verontrustende, is een verstopping die ervoor zorgt dat rioolwater in een badkuip of ander armatuur terechtkomt wanneer het toilet wordt doorgespoeld.

Het eerste type, de gewone verstopping, duidt meestal op een verstopping in de leiding onder of direct naast het toilet. De meer ernstige verstopping wordt meestal veroorzaakt door een verstopping in de hoofdafvoerleiding of de afvoerleidingen buiten het gebied van het toilet. Als jouw huis een septisch systeem gebruikt, kan het tweede type verstopping betekenen dat de septische tank vol is.  Als het toilet verstopt is maar niet terugloopt in andere armaturen, probeer het dan niet door te spoelen, anders kan het overlopen. Je kunt het stijgen van het water meestal stoppen voordat het overstroomt door de vlotterbal of vlotter op te tillen.

Haal het deksel van de tank en zet de klep omhoog om een ​​beetje water door te laten zodat je kunt zien of het toilet inderdaad verstopt is. Als dat zo is, stroomt het water niet door de afvoer.

Als het verstopt is, kun je eerst proberen met een klokvormige toiletontstopper dit te verhelpen. Houd er rekening mee dat als er een object de afvoer blokkeert, dit een verdere impact kan hebben. In plaats daarvan is het meestal het beste om een toilet boor te gebruiken… als je die hebt. Helaas hebben de meeste mensen een ontstopper maar geen toilet boor. 

Draag rubberen handschoenen en plaats de kop van de zuiger over het midden van het afvoergat van het toilet. Duw vervolgens de handgreep van de plunjer snel op en neer om lucht en water in de leiding te persen, waardoor er zuigkracht ontstaat om de verstopping te bevrijden. Als er afvalwater uit het toilet loopt, heb je de verstopping waarschijnlijk los kunnen maken. Giet geleidelijk ongeveer een liter water uit een emmer in het toilet om het door te spoelen.

Een verstopt toilet repareren

Kast vijzel

Als een zuiger het werk niet doet, kun je proberen het toilet weer vrij te krijgen met een kast vijzel die ongeveer een meter ver reikt.  Werk het uiteinde van de boor naar beneden in het afvoergat en draai de hendel rechtsom totdat de kabel niet verder kan. Duw er vervolgens herhaaldelijk op om de verstopping los te maken en hopelijk eruit te halen.

Als de grondboor aan het obstakel lijkt te zijn gehaakt, probeer hem er dan uit te trekken. Als het stug lijkt, beweeg het dan voorzichtig heen en weer om het porselein van de wc pot niet te krassen of te breken. 

Je kunt een langere afvoerbuis gebruiken om een ​​diepere verstopping te bereiken, maar je kunt deze niet door de afvoer werken tenzij je eerst het toilet verwijdert. Vaak is het gemakkelijker om een ​​lange boor door een nabijgelegen reinigings- of ontluchtingspijp te halen.

Als jouw sanitair systeem een ​​verstopping heeft die ervoor zorgt dat rioolwater in andere armaturen terechtkomt wanneer het toilet wordt doorgespoeld, kun je proberen de hoofdafvoerpijpen zelf vrij te krijgen met een lange afvoervijzel. Er zijn goedkope afvoervijzels te koop, of je kunt een krachtig model huren. Als dit boven je pet gaat, bel dan een loodgieter of een ontstoppingsdienst.