trap verven

Een stappenplan voor het verven van je trap

Zelf de trap verven is geen ingewikkelde klus. Maar wel moet je als doe-het-zelver een aantal belangrijke zaken in de gaten houden, zodat je de trap goed verft. En de trap er weer jarenlang tegenaan kan. Met onderstaand stappenplan kun je snel en effectief een open trap verven, een gelakte trap schilderen of een ander type trap verven. Doorloop alle stappen, dan kun je binnenkort genieten van een trap die weer al nieuw is!

De voorbereiding: deze materialen heb je nodig

Voor het reinigen van de trap heb je schuurpapier nodig. Wil je de bestaande verflaag eraf schuren, gebruik dan schuurpapier met een korrelgrootte van P150–P180, schilder je over een bestaande laag heen, gebruik dan P220–P280. Verder heb je voor de trap verven een ontvettingsmiddel nodig en een goede verfreiniger. Een verfbakje en kwasten van hoge kwaliteit mogen natuurlijk evenmin ontbreken. Ook heb je afdekfolie en tape nodig. Naast de zojuist genoemde materialen heb je natuurlijk een speciale verf voor een trap schilderen nodig. Belangrijk is daarbij dat je kiest voor een geschikte verf. Over de verfkeuze straks meer!

Trap schoonmaken, ontvetten en een geschikte verfsoort voor jouw trap kiezen

Zorg dat na het schuren de trap grondig stofvrij, schoon en ontvet wordt. Dit is een belangrijke stap, omdat de verf anders niet hecht. Wil je jouw trap verven gaan, dan is het belangrijk om een speciale verf voor een trap te kopen. Dat kan gaan om een verfsoort voor en open trap verven, maar ook specifieke verf die ontwikkeld is voor een gelakte trap schilderen. Heb je een metalen trap, dan kies je uiteraard voor speciaal daarvoor ontwikkelde metaalverf. Deze verfsoorten zijn altijd in meerdere varianten verkrijgbaar bij verfspeciaalzaken en bij de meeste bouwmarkten.

Afplakken van de ruimte

Een open trap verven of een gelakte trap schilderen begint met het afplakken van de ruimte. Zorg dat de muren en de trapleuning – die kun je op het eind schilderen – goed worden afgeplakt, zodat er geen verfvlekken kunnen ontstaan.

Verven – schilderen

Roer hierna met een menger de verf goed door. Daarna kan de speciale verf voor een trap aangebracht worden. Het handigste is om van boven naar beneden de trap verven te gaan. NA de eerste verflaag heb je doorgaans nog minuten om lelijke plekjes snel weg te werken. Is de trap eenmaal klaar, dan moet deze bij 20 graden Celsius minimaal vier uur drogen als je een tweede verflaag wilt aanbrengen. Maar kies je bij het trap verven voor en goed dekkende verfsoort, dan is één keer ook afdoende. Haal ten slotte de afdekfolie weg en verf dan nog de leuningen met een goede lak. Klaar is Kees!