elektrische haard inbouwen

Een elektrische haard inbouwen doe je zo: voordelen & tips!

Wil je veel extra sfeer en gezelligheid in huis halen? Dan kun je dit prima doen door een stijlvolle elektrische sfeerhaard aan te schaffen. Elektrische haarden hebben naast hun sfeerverhogende effect nog veel meer voordelen te bieden. In dit artikel lees je alles over wat elektrische haarden zo elegant en praktisch maakt. Verder lees je hoe je een elektrische haard kunt inbouwen.

Een elektrische haard heeft een elegante uitstraling en zijn praktisch in gebruik

Het mooie van een elektrische haard is dat deze haarden een strakke, moderne en stijlvolle uitstraling hebben. Haarden die elektrisch werken hebben echt meerwaarde voor je woning en zorgen voor een hoop extra sfeer en gezelligheid. Fijn is verder dat er qua stijlen tegenwoordig veel keuze is als je een inbouwhaard zoekt. Van klassiek, minimalistisch tot landelijk of eigentijds: er is voor elk interieur wel een geschikte en passende elektrische haard te vinden. Een derde voordeel is dat elektrische inbouwhaarden energiezuinig zijn en je woning efficiënt verwarmen. Anders dan houthaarden zijn haarden die op elektriciteit werken ook zeer veilig en betrouwbaar. Ten slotte zijn elektrische haarden relatief voordelig geprijsd en hoef je niet telkens hout aan te slepen om je haard op te stoken. Ideaal toch?

Een inbouwhaard of een wandhaard plaatsen?

Denk voordat je een elektrische haard gaat aanschaffen goed na over welke type elektrische haard wenselijk is in jouw situatie. Je kunt namelijk kiezen uit een wandhaard die tegen de wand aan geplaatst wordt, of uit een elektrische inbouwhaard die in een wand, kast, bestaande haard schouw of muur gezet wordt. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een inbouwhaard, omdat dit strak oogt en je hiermee ruimte bespaart in de woonkamer. Wel moet je bij de keuze voor een inbouwhaard rekening houden met voorbereidende werkzaamheden. Zo moet er een uitsparing in de wand of muur gemaakt worden, waar de elektrische haard ingebouwd kan worden. Maar hoe pak je dit hele proces precies aan?

Bepaal de gewenste grootte van je inbouwhaard

Van groot belang bij het kiezen, kopen en uiteindelijk plaatsen van een elektrische sfeerhaard is het formaat van de betreffende haard. Het is belangrijk dat je open haard qua grootte goed past bij de omvang van de ruimte waar de haard komt. Een te kleine elektrische haard in een grote woonkamer oogt lelijk, maar andersom is ook niet mooi: een grote sfeerhaard in een beperkte ruimte komt visueel benauwend over. Het is het slimste om bij twijfel jezelf via een adviseur goed te laten informeren over welke grootte voor jouw woning de meest optimale keuze is.

Let op de instellingen en mogelijkheden van de elektrische haard

Qua functionaliteiten, instellingen en opties is er veel variatie voor wie een elektrische haard wil kopen. De keuzemogelijkheden op dit gebied zijn eigenlijk eindeloos. Dat lijkt een voordeel, je kunt namelijk een model op maat kiezen, maar kan ook best lastig zijn om een goede beslissing te maken. De belangrijkste aandachtspunten om op te letten bij het kopen van een inbouwhaard zijn het type LED licht (let op de kleur!), verder de kracht van de haard ofwel de sterkte, de warmtestanden en natuurlijk de prijs van de haard.

Zorg voor een geschikt stopcontact

Veel mensen die een elektrische inbouwhaard kopen vergeten om te zorgen voor een veilig stopcontact in de buurt van de plek waar de elektrische haard wordt geplaatst. Niet elk type en merk sfeerhaard is namelijk voorzien van een snoer dat lang genoeg is om op afstand ingeplugd te kunnen worden. Daarbij moet het natuurlijk ook mogelijk zijn om het snoer onzichtbaar, of in elk geval stilistisch mooi, weg te kunnen werken.