de groene klusser

Duurzame materialen voor de groene klusser

Onderzoek suggereert dat één van de grootste oorzaken van koolstofemissies in het milieu het huis is. Door het gebruik van niet-milieuvriendelijke bouwmaterialen bij de constructie van centrale verwarming en elektrische systemen, dragen de meeste huizen bij aan het probleem van de CO2-uitstoot, wat met het totale aantal huizen over de hele wereld, neerkomt op één groot probleem. Daarom slaat de “go green” -beweging aan met betrekking tot onze huizen. Duurzame bouwmaterialen worden steeds populairder, en ‘groene’ energie zoals zonne- of windenergie wordt steeds vaker gebruikt.

Verantwoord klussen

Het gebruik van lokaal geproduceerde materialen is een uitstekende start, aangezien er veel minder brandstof- en transportkosten aan verbonden zijn. Gerecyclede materialen zijn veel vriendelijker voor het milieu. Sloop- en bergingsterreinen zijn geweldige plekken om tweedehands of gerecyclede artikelen en bouwmaterialen te zoeken voor verantwoord klussen. Bij de woningbouw wordt een grote hoeveelheid hout gebruikt. In plaats van hard hout te gebruiken dat is gemaakt van bomen zoals eiken, die veel tijd nodig hebben om te groeien en niet opnieuw groeien als ze eenmaal zijn gekapt, is bamboe een geweldig alternatief. Het groeit snel weer en het kost slechts een jaar om een oogstbare hoeveelheid te produceren. Bamboe is een zeer dicht en duurzaam materiaal dat, mits goed onderhouden, jarenlang sterk en mooi blijft. Kurk is een ander milieuvriendelijk en duurzaam materiaal. Het wordt verwijderd van de boomstammen van kurkeiken zonder de boom te hoeven kappen. Net als bamboe groeit het jaar na jaar terug. Kurkvloeren zijn een geweldig alternatief voor hardhouten vloeren en zien er bovendien aantrekkelijk uit. Kurk is van nature ook brandwerend.

Besparen

Of het nou om isolatie gaat of een wc verbouwen, vraag uw plaatselijke bouwmarkt om keuzes die zijn gemaakt van gerecycled of recyclebaar materiaal. Ten slotte, als u methoden voor het verwarmen van water onderzoekt, of om een wc verbouwen, overweeg dan een tankloze boiler. Door een tank met water niet de hele dag en nacht verwarmd te houden, bespaart u op de brandstofrekening en verkleint u uw ecologische voetafdruk. Zonnepanelen zijn een andere goede manier om warmte in huis te creëren. Hoewel de initiële investering groot is, zal er in de loop van de tijd aanzienlijke energiebesparingen zijn. Door geschikte, gerecyclede of lokaal geproduceerde materialen te gebruiken, kunt u een heel eind komen in het verlagen van de uitstoot en het laag houden van uw energiekosten.