terugslagkleppen

De werking van de terugslagklep in 3 simpele stappen

Binnen de technische sector is de terugslagklep een welbekend onderdeel. Met terugslagkleppen voorkom je namelijk tegenstroming in systemen omdat de klep enkel stroming in één richting toelaat. Het onderdeel fungeert op basis van drukverschil en houdt de stroming in systemen op orde. Tegenstroming kan namelijk voor grote problemen zorgen in systemen. De terugslagklep is dan ook een goedkope, snelle en effectieve oplossing om dit te voorkomen. Hoe dit precies werkt? Dat leggen we uit. 

De juiste openingsdruk 

Terugslagkleppen staan enkel stroming in één richting toe. Om de opening van de kleppen te bewerkstelligen heb je een minimale verschildruk nodig. Deze verschildruk wordt ook wel de openingsdruk genoemd. Zodra deze openingsdruk bereikt is, zal de terugslagklep een stroom doorlaten naar de gewenste richting. 

Omdat een terugslagklep enkel functioneert wanneer de minimale verschildruk bereikt wordt, is het van groot belang dat je bij de installatie zeker weet dat je systeem deze openingsdruk daadwerkelijk kan bereiken. Zoek daarom een terugslagklep met een druk die past bij het systeem waarop je de terugslagklep van plan bent te plaatsen. 

Het sluiten van de klep

Nu je weet hoe een terugslagklep opent, is het ook van belang om te weten wanneer deze sluit. Wanneer je dit principe weet, snap je namelijk ook de werking van een terugslagklep. De klep sluit zodra de aanloopdruk onder de openingsdruk daalt of wanneer de klep tegendruk registreert vanuit de uitlaat in de richting van de inlaat. Er zijn verschillende soorten terugslagkleppen op de markt, maar allemaal worden ze geactiveerd door de juiste openingsdruk en gesloten wanneer er tegendruk ontstaat of wanneer de aanloopdruk daalt. Dit principe voorkomt dat de stroming in het systeem de andere kant op gaat.

Installatie 

Bij de installatie van een terugslagklep is het belangrijk dat je de juiste installatie-richting aanhoudt. Dit houdt in dat je de klep zo plaatst dat de opening meegaat met de stroom. Op de behuizing van de terugslagklep staat vaak met een pijl aangegeven wat de stroomrichting van de klep is. Zorg ervoor dat deze richting overeenkomt met de stroomrichting in je systeem. Doe je dit niet, dan creëer je het tegenovergestelde effect en zal de stroming in je systeem worden tegengehouden door de terugslagklep. 

Goed voorbereid aan de slag  

Nu je de werking van de terugslagklep kent en weet waar je op moet letten bij de installatie, is het aan jou om je systemen gereed te maken voor gebruik. Met een terugslagklep voorkom je dus tegenstroming in je systemen en bespaar je jezelf een hoop ellende. Simpel maar effectief dus!