De-voordelen-van-een-aanbouw

De voor- en nadelen van een aanbouw op een rijtje

Wil je een aanbouw gaan plaatsen, zoals zelf een overkapping bouwen, een serre aan je woning toevoegen of een nokverhoging gaan zetten? Dan profiteer je van meerdere voordelen die aanbouwen hebben. De voordelen van een aanbouw zijn divers, maar belangrijk is om ook de nadelen van een aanbouw mee te nemen in je overwegingen bij een geplande verbouwing. In onderstaand artikel lees je wat de voordelen van een aanbouw en de nadelen van een aanbouw zijn. Succes bij het maken van een goede beslissing!

Een aanbouw betekent een mooie waardevermeerdering van je huis

Kies je ervoor om je woning van een aanbouw te voorzien, dan kun je de waarde van je woning flink verhogen. Een van de voordelen van een aanbouw, zoals zelf een overkapping maken of een nokverhoging laten aanbrengen, is dat je de woon- en leefruimte hiermee (flink) vergroot. Omdat dit extra woonoppervlakte oplevert, verdien je de investering die je in een aanbouw doet vrijwel direct grotendeels weer terug.

Een aanbouw is een visuele aanwinst

Prettig aan een dakkapel of nokverhoging, of zelf een overkapping bouwen voor je terras of garage, is dat je woning er direct een stuk luxueuzer uit komt te zien. Het oog wil natuurlijk ook wat. Door een aanbouw te realiseren ziet je huis er een stuk moderner en eigentijdser uit.

Extra ruimte en extra lichtinval

Een van de belangrijkste doelen van een aanbouw is natuurlijk om extra woon- en leefruimte te creëren. Je krijgt er via een aanbouw vaak flink wat woonoppervlakte bij. Maar daarnaast is het ook fijn dat je, bijvoorbeeld als je een serre met grote ramen plaatst, veel extra licht je woning binnenhaalt.

Financiering vanuit de hypotheek is mogelijk

Fijn is het plaatsen van een aanbouw is dat je dit vanuit de hypotheek kunt financieren. Door de waardevermeerdering van je woning bij het oversluiten van een hypotheek of als je een nieuwe hypotheek afsluiten, kun je een bouwhypotheek in je nieuwe hypotheek opnemen. Zo merk je nauwelijks dat je een aanbouw gaat realiseren.

De nadelen van een aanbouw

Ten slotte iets over de minpunten van een aanbouw. Nadelig aan een aanbouw is dat het vaak flink wat geld kost om een aanbouw te realiseren. Voor een nokververhoging ben je tegenwoordig al snel meer dan 15.000 euro kwijt, zonder binnenafwerking. Naast het kostenplaatje zit je natuurlijk enkele dagen of weken in de rommel als je een aanbouw gaat plaatsen.