oplossingen voor de stikstof crisis

De stikstof crisis in de bouw aanpakken met elektrische apparaten

Door de stikstof crisis liggen veel projecten stil omdat er te veel schadelijke stoffen worden uitgestoten. Een oplossing kan zijn om meer elektrische machines in te zetten. Het probleem is alleen dat die er anno 2021 nog niet veel zijn. Shovels en graafmachines zijn traditiegetrouw uitgerust met een dieselmotor. Datzelfde geldt ook voor klein gereedschap zoals een motorzaag. Toch moet de markt hier snel op inspelen om ervoor te zorgen dat bouwprojecten ook in de toekomst uitgevoerd kunnen blijven worden. Hieronder kijken we naar welke elektrische, of elektronische, oplossingen er zijn voor de bouw.

Op zoek naar hybride oplossingen

Vanwege de stikstof crisis en het niet kunnen afvoeren van bouwgrond kampt de bouwsector met grote problemen. Tijdens het bouwen worden namelijk veel machines gebruikt die op een dieselmotor lopen. Het gaat dan onder andere om apparaten als aggregaten die stroom opwekken voor elektrisch gereedschap, maar ook de eerder genoemde shovels en graafmachines. Door de uitstoot mogen deze apparaten straks niet meer worden gebruikt. De producenten werken hard aan machines die hybride zijn, dus gedeeltelijk op diesel of benzine en gedeeltelijk op stroom. Maar deze ontwikkeling gaat traag en het zal dus nog geruime tijd duren voordat alle machines in de bouw klaar voor de  toekomst zijn.

stikstof crisis in de bouw aanpakken met elektrische apparaten

De milieumaatregelen voor de doe het zelver

Misschien denk je nu: ja maar ik ben geen bouwondernemer, ik ben maar een eenvoudige thuis klusser. Maar vergis je niet. Als je je tuin wilt gaan opknappen krijg je al te maken met de PFAS regels, grond uit de tuin mag niet zomaar meer worden afgevoerd naar de milieustraat. De grond moet daarvoor eerst worden gecontroleerd op de aanwezigheid van mogelijk schadelijke stoffen.

Apparaten huren, puur voor de periode dat je deze nodig hebt

Je kunt ook als doe het zelver gereedschap gebruiken dat gebruik maakt van een elektromotor. Groot gereedschap wordt vaak door bouwmarkten verhuurd, aanschaf is dan niet nodig. Je kunt het gereedschap zoals een pneumatische hamer of een cementmolen huren voor de periode dat je het nodig hebt. Dit is natuurlijk wel zo voordelig, zeker als het om een eenmalige klus gaat.

stikstof crisis in de bouw aanpakken

Let bij de aanschaf van gemotoriseerd gereedschap op het milieu

De regels om het milieu te ontzien zullen in de toekomst alleen nog maar strenger worden. Het is dan ook aan te raden om, als je nieuw gereedschap koopt dat van een motor is voorzien, te kiezen voor elektrisch indien enigszins mogelijk. Hiermee loop je niet het risico dat je het apparaat in de toekomst misschien niet meer mag gebruiken.